Дочекалися літа? Якщо для дітей це казкова пора без уроків та домашніх завдань, то для батьків — суцільний головний біль: куди подіти непосидюче чадо?

Найперший варіант – пришкільні табори, котрих цього року працює 29 і котрі знімають проблему принаймні до кінця червня. Розраховані на відпочинок 5 тисяч дітей. Для них – різноманітні розваги, оздоровлення, рухливі ігри.

Функціонуватимуть такі табори з 5 по 22 червня. З 11 червня почала роботу літня оздоровча профільна школа «Юннат» на базі Вінницької обласної станції юних натуралістів.

Один з найвідоміших і найбільш улюблених таборів відпочинку Вінниці — дитячо-юнацька спортивно-оздоровча база «Колос», котра приступила до роботи 3 червня. А ще — протягом цілого року у Вінниці неподалік від «Колоса» функціонує Вінницький обласний дитячий кардіоревматологічний санаторій.

Розпочав роботу дитячий табір ім. Юлії Рябчинської, підпорядкований ГУ Нацполіції у Вінницькій області, оздоровчий табір «Фортуна» у с. Митки Барського району, лікувально-оздоровчий спортивний комплекс «Маяк» у Селищі Тиврівського району і «Подільський Артек» у Ладижині. Відпочинок обійдеться батькам від 3500 гривень. Табори авторитетні, з історією, піонерським минулим і зі схожими проблемами, коли дорослі не дуже охоче оновлюють меблі, спортивний інвентар і не поспішають з ремонтами.

А якщо не хочеться поринати у минуле, а спробувати щось сучасне? Розважати і водночас навчати дітей беруться приватні мовні, комп’ютерні, танцювальні та інші табори. Не дешево, але дуже змістовно. Тут доведеться викласти від 6 тисяч гривень і вище за двотижневий відпочинок.

А що з харчуванням? Ще у підготовчий період було проведено аналіз приблизних меню харчування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку. Слід зазначити, що приблизне меню харчування дітей у пришкільних таборах було погоджене тільки за переліком страв, оскільки через обмеженість фінансування, стан виконання натуральних норм продуктів харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів, становитиме близько 25% від норми.

У стаціонарних таборах відпочинку мають надію на спонсорів. Перевіряли дорослі дяді і тьоті території, приміщення, харчоблоки, посуд, інший інвентар. Суттєвих порушень не виявили. Отже, можна сподіватися, що літній відпочинок наших дітей буде безхмарним.

Соломія КАЛЮЖКО