Сталось це у Вінниці на Барському шосе… Водій не лише був п’яний, а й втік з місця події. Тепер, коли закінчилось слідство і справу розглядають у суді, рідні загиблих шоковані — водію максимум загрожує умовне покарання за скоєне! Тож вони вимагають справедливого правосуддя і пишуть скарги у відповідні інстанції.

– Свого часу Микола служив на Сході, ми такі були раді, що він повернувся живим. Після повернення із другом Ігорем працювали в Летичеві водіями у меблевому магазині. Бували часто у відрядженнях у Літині. Чому того дня поїхали до Вінниці — точно не знаємо. Ймовірно, складали комусь із замовників меблі або ж купували шини для робочої машини. Так сталось, що затримались допізна і не було чим доїхати. Було близько дванадцятої ночі. Попросили своїх хазяїв забрати їх. Поки останні їхали, Коля та Ігор пішли на автозаправку за їжею. Далі стали переходити дорогу. Із камер спостереження видно, як вони пройшли одну смугу, а на другій на великій швидкості їх збиває авто. Водій, замість того щоб зупинитись, їде далі. Очевидці відразу кинулись до хлопців. Викликали «швидку» та поліцію. Мій брат помер відразу, Ігор — у кареті «швидкої». Тепер їхні дружини та діти — без найрідніших…

На місці аварії залишились номерний знак авто, уламки фари та інші речові докази. Патрульні помітили схожу машину, але кермувальник не реагував. Зупинився лише через кілометр на виїзді з міста з боку Київської. Ним виявився 45-річний вінничанин. За даними правоохоронців, свою втечу чоловік пояснив переляком від вчиненого. Поліцейські стверджували, що затриманий перебував з явними ознаками алкогольного сп’яніння. Через чотири години у нього відібрали зразки крові. Результат вражав — 0,6 проміле.

– Тоді на місці ДТП був якийсь великий начальник з поліції і казав, що винуватець служив колись в органах, але ніхто його не буде захищати. Відповість по закону, — продовжує пані Тетяна. — Похоронили ми брата у рідному селі на Хмельниччині. Після того почалось розслідування справи, яке чомусь затягнулось аж на сім місяців. У водія чомусь постійно були різні версії аварії. Чому сів п’яним за кермом — не пояснив. Були відкриті кримінальні провадження за фактом порушення правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого та залишення в небезпеці. Слідчі запевняли, що закон на нашому боці.. Проте наприкінці грудня 2017 року нам повідомили, що справу перекваліфікували і винуватцю загрожує умовне покарання, хоча це суворе порушення! І це за те, що він був нетверезий, гнався, збив, покинув людей помирати… Крім того, дивує те, що у матеріалах справи було вказано про стан водія, але чомусь експертизу проводили із умовою, що він тверезий. Хто ж надав таку інформацію? І чому ніде немає допиту очевидців аварії? На мою думку, у Вінниці відбувається беззаконня у правоохоронній структурі!

25 червня Вінницький міський суд продовжить слухання цієї резонансної справи. У поліції та прокуратурі ситуацію не коментують. Ми направили до них інформаційний запит. Рідні загиблих з болем додають:

– Скільки б часу не минуло, легше нам не стає. Біль крає наші серця. І жити з ним нам повік…

Вікторія Снігур