Вінницькі правозахисники наприкінці цьогорічного навчального року і періоду випускних та вступних екзаменів наголошують про небезпеку брати і давати хабарі. Обидві сторони відповідають перед законом.

– Молодь має право на отримання освіти без корупції. Відповідальність за хабар несуть обидві сторони — хто дає і хто отримує, — йдеться на офіційній сторінці у «Фейсбук» управління юстиції Вінницької області, і опубліковано покрокову інструкцію дій, якщо вимагають хабар за іспити чи вступ.

Тож у жодному разі не треба давати хабар! Необхідно звернутися до органу студентського самоврядування або профспілки вищого навчального закладу та повідомити керівництво ВНЗ і правоохоронців, які роз’яснять подальші дії. Підтвердити своє повідомлення варто доказами — відеозаписом, свідченням друзів-очевидців.

Далі правоохоронці помітять спеціальною фарбою гроші, які студенти хочуть передавати співробітнику ВНЗ. Такий напис можна побачити тільки в ультрафіолетовому світлі. Зі свого боку, правоохоронці можуть встановити відеоспостереження або зафіксувати факти отримання неправомірної вигоди іншим способом, передбаченим законом.

Правову консультацію можна отримати, зателефонувавши до Єдиного контакт-центру 0 800 213103. Якщо повідомити про факт корупції добровільно, то це звільняє від кримінальної відповідальності.

Торік у Вінниці на хабарі попалися співробітники одного з найчисельніщих вузів — ДонНу ім. В. Стуса. А саме, керівник однієї із філій та завідувач кафедри вимагали та одержали від студентів по 500 доларів США за сприяння у підготовці, захисті дипломних робіт та успішній здачі державного іспиту. Кошти студенти передавали викладачам протягом навчального року. Коли ж процес був безкінечним і забарники не вгамовувалися, то молодь заявила правоохоронцям. Під час передачі останньої частини коштів порушників затримали «на гарячому», і було відкрите кримінальне провадження. Якщо факти підтвердяться, то хабарникам загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.