Самі ж випускники до цієї події інколи готуються ретельно, адже шлюбів може бути кілька, а випускний – один. У скільки обійдеться  день випускного батькам теперішніх одинадцятикласників, які зараз модні тенденції серед випускних суконь, макіяжу, аксесуарів — дізнавався наш журналіст.

– Цьогоріч дуже модно купувати для випускного відразу дві сукні. Одну я брала для самої церемонії нагородження. Їздила за нею із мамою у Хмельницький. Дорога обійшлась у 200 гривень. За довгу червону сукню із відкритими плечима віддала 4000 гривень. У Вінниці бачила схожу, але вже на 1500 гривень дорожчу. Друга сукня — для ресторану. Вона білого кольору, до колін, з шифону, дуже зручна. Підходить і для інших урочистостей, не тільки для випускного. Її придбала у торговому центрі. Віддала 2200 гривень. Але про це своїм однокласницям не казала, бо не хочеться, щоб хтось прийшов в такому ж платті, як я, — розповідає цьогорічна випускниця Альона Кошова. — Щодо взуття, то за босоніжки універсального золотистого кольору заплатила 1800 гривень. Подружки з інших шкіл, які живуть скромніше, купували подібні у магазинах-стоках втричі дешевше. На макіяж у класичному стилі планую витратити 300-400 гривень. Зачіска обійдеться у 500-700 гривень, бо маю довге волосся, яке планую накрутити. Аксесуарів одягатиму зовсім мало – сережки-китиці та тонкий браслет. За набір віддала 350 гривень. Раджу такі брати у Хмельницькому, бо чудовий вибір і дешевше.

Чимало вінничанок плаття на випускні не купували на ринку, а шили на замовлення. У відомої дизайнерки Світлани Теренчук нині гаряча пора.

– Зараз у мене замовляють в основному довгі сукні з низом «напівсонце». В моді стриманий стиль. Кольори переважають пастельні: небесно-блакитний, лаванда, пудра, беж. Щодо оздоблення, то це мереживо, стрази Сваровскі, 3D-вишивка. Вартість такої сукні від 12 тис. грн. Але все дуже індивідуально. На сукні-вишиванки є попит завжди, не лише у сезон випусків. Вони завжди доречні, вишукані і патріотичні. Тим більше, в нашій студії ми виготовляємо нестандартні етновироби, які виглядають дуже стильно і вишукано. Саме зараз працюємо над такою колекцією.

Ще одна талановита дизайнерка — Катерина Лукашик, яка одягає «Міс Україна» та «Міс світу», ось що сказала про модні тенденції.

– Про ціни я не люблю говорити публічно. Все індивідуально з клієнтом. Щодо трендів, то раджу нейтральні відтінки, особливі фактурні тканини. Це класика. Просто в деталях краще не переборщити з прикрасами. Каміння уже не в моді. Також повинен бути вдалий крій по фігурі. У нас зазвичай ніжний романтичний стиль. Випуск і національний стиль — це тільки для виступу.

А ось хлопцям на костюм потрібно викласти 1500-2500 гривень. Втім, нині вони прагнуть чогось більш сучасного, ніж класичний костюм. Тому обирають такий варіант: на офіційній частині у костюмі, придбаному минулого року спеціально для урочистих подій, а на святкуванні неурочистому, де будуть танці та неформальне спілкування, перевдягнуться у модні штани та сорочку, які згодом можна буде вдягати ще не раз.

Вражати оточуючих розмахом святкування випускного  – це відчуття міри батьків, адже саме вони за все платять. Однак обов’язкові атрибути майже кожного такого свята – бенкет, музиканти/ведучий та фото- і відеозйомка. Тож цьогорічний шкільний випускний влетить у копійочку батькам. Бо, за нашими підрахунками, в середньому він обійдеться у 3000-5000 гривень…

Віталіна Володимирова