Про це перша леді Марина Порошенко розповіла 14 червня на прес-конференції з регіональними та всеукраїнськими медіа.

– В останні роки я багато беру участь у міжнародних протокольних зустрічах Президента України Петра Порошенка на найвищому рівні, і як свідок хочу сказати, що питання визволення українських політв’язнів весь час стоїть на порядку денному й обговорюється на всіх його зустрічах. Після чого його співрозмовники використовують всі можливі засоби для того, щоб виправити цю несправедливість”, – сказала дружина Президента.

Вона додала, що на своїх зустрічах із дружинами перших осіб держав та інших міжнародних заходах теж порушує це питання.

– Ми з великим болем у серці сприйняли новину, що 4 червня наш журналіст, ще один політичний заручник, прийняв вирок на 12 років ув’язнення у суворих умовах у Росії. Це – Сущенко Роман, він також є політичним в’язнем Кремля. Але ми не забуваємо своїх земляків і боротимемося до останнього, щоб вони були звільнені й повернулися додому в Україну”, – наголосила Марина Порошенко

Вона підкреслила, що Україна вимагає у Кремля дати свободу українським політв’язнів, і висловила сподівання, що разом із усім світом ми переможемо.

На прес-конференцію перша леді та вся її команда одягнули футболки із портретами українських політв’язнів та закликами щодо їх звільнення. Зокрема, на Марині Порошенко була футболка із зображенням Олега Сенцова.

Як відомо, усього в Росії й анексованому Криму утримують 64 українських політв’язнів. Серед них – журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Про «Книгу Миру» на прес-конфереції повідомили, що у серпні відбудеться урочисте завершення цього загальнонаціонального проекту, до якого долучилися всі регіони України. А ще «Книгу Миру» вже показали і доповнили у 5 країнах світу, тому проект став міжнародним.

– Ця “Книга Миру” вже побувала в усіх регіонах України, і цього року на серпень ми плануємо святкове завершення проекту, коли запросимо в Київ усіх дітей, які долучилися до цієї дитячої молитви за мир”, – сказала перша леді.

Книга і далі подорожуватиме країнами світу, і всі наші іноземні друзі, партнери зможуть побачити, наскільки, дійсно, Україна мирна держава, що тут немає жодного побажання помсти чи зробити щось погане – усі просять тільки миру, любові, підтримки”, – підкреслила вона.

“Книга Миру” – національний проект, який проводився під егідою першої леді. У його рамках діти учасників АТО із різних регіонів та діти української діаспори за кордоном ділилися сімейними фотографіями й побажаннями про мир.

Про перші результати роботи Українського культурного фонду (УКФ).

– І ми вже цього року на осінь зможемо побачити перші результати роботи Українського культурного фонду”, – сказала Марина Порошенко.

Перша леді нагадала, що Український культурний фонд запрацював тільки цього року, проте, за її словами, було зроблено багато роботи, зокрема, запрацювала дирекція фонду, сформовано наглядову раду, визначено склад експертних рад, які відбиратимуть найкращі проекти.

Водночас Марина Порошенко закликала творчих людей подавати заявки до фонду й додала, що дедлайн подачі заявок на проекти, які будуть втілені в життя цього року, – 2 липня о 18-ій годині.

Про інклюзію в школах України.

В Україні інклюзивною освітою охоплено понад 15% дітей з особливими освітніми потребами.

– Коли ми готувалися до прес-конференції, подивилися статистику і побачили, що на сьогодні інклюзивна освіта вже охоплює більше 15% дітей з особливими освітніми потребами. Це вже та статистика, з якою треба рахуватися, яку треба прораховувати, вона вже говорить сама за себе, що це – незворотний шлях” , – зазначила перша дружина Президента.

За її словами, важливо, щоб діти з особливими освітніми потребами отримали можливість на самостійне життя у майбутньому та мали професію.

Окрім того, дружина Президента наголосила на необхідності проведення інформаційної кампанії щодо інклюзивної освіти.

– За останні два роки ми бачимо великий прогрес у цьому питанні. На сьогодні кількість учнів з особливими освітніми потребами збільшилася, якщо порівняти з 2016 роком, коли було 4180 учнів, і зараз – кількість учнів 8170. Тобто бачимо, що більш ніж удвічі збільшилася кількість учнів з особливими освітніми потребами, які повірили в те, що вони зможуть навчатися в школі зі своїми однолітками, отримати якісну освіту… І кількість шкіл, які перейшли на інклюзивну форму навчання, збільшилася з півтори тисячі до 2620 шкіл по всій Україні”, – зазначила Марина Порошенко.

Вона також додала, що проект “Інклюзивна освіта як рівень свідомості нації” підтримується на найвищому рівні держави – Президентом України Петром Порошенком, урядом та українським парламентом.

– Це дає впевненість у тому, що наші діти з певними особливими потребами будуть мати всі необхідні умови, щоб отримати якісну освіту в умовах загальноосвітніх шкіл, дошкільних закладів”, – додала Марина Порошенко.

Про вибухи в Калинівці.

– Процес і хід ремонту навчальних закладів та помешкань вінничан в Калинівському районі контролює ОДА та районна влада, –  розповіла дружина Президента Марина Порошенко на прес-конференції за участю регіональних та всеукраїнських ЗМІ. – Фонд Порошенка як вам відомо, придбав все необхідне із техніки в житло для постраждалих, яке їм купувала держава… Я впевнена, що до 1 вересня – до нового навчального року всі школи, садочки та пошкоджені будинки в Калинівському районі будуть відновлені та відремонтовані…