Щоб ошукати простих людей, злочинці винаходять найрізноманітніші схеми від заняття махінаціями з банківськими картками та рахунками до найпростіших шахрайств по телефону. Так працівники правоохоронних органів, розплутуючи кожний такий випадок, дивуються не стільки вигадливості шахраїв, скільки безмежній наївності їхніх жертв.

Зараз не лише працівникам правоохоронних органів, а й багатьом громадянам відомі найпоширеніші серед шахраїв схеми, за якими виманюються у довірливих людей гроші, коштовності, цінні речі.

Найрозповсюдженіший вид шахрайства, на який сьогодні «ведуться» переважно люди похилого віку та жителі сільської місцевості – телефонний. Шахраї, представляючись співробітниками поліції або лікарями, телефонують громадянам з пропозиціями переслати гроші для рідних, які нібито скоїли правопорушення або раптово потрапили до лікарні. Крім того, деякі злочинці «спеціалізуються» на придбанні додаткових засобів зв’язку, втираючись у довіру до людини та прохаючи зателефонувати з її мобільного чи послухати музику. Особливо цей вид шахрайства поширений в молодіжному середовищі.

Другий за популярністю спосіб шахрайства, пов’язаний з використанням кредитних карток і банкоматів. Він полягає в тому, що власника карти просять ввести код у банкоматі. Причини для цього шахраї називають, що переказ не може бути зарахований на карту через те, що гроші начебто переказують «з корпоративного рахунку», «з депозиту» або ще яким-небудь «нестандартним» способом, тому потрібно «підтвердити» його отримання в банкоматі. При цьому шахраї просять потерпілих повідомити, коли вони будуть біля банкомата та по телефону «допомогти» з проведенням операції. Подібної процедури в українській банківській практиці не існує. Однак жертви найчастіше, не сумніваючись, піддаються на вмовляння шахраїв, йдуть до банкомата і проводять продиктовані по телефону операції, після яких виявляють нестачу коштів на власній кредитній картці.

Третім розповсюдженим видом шахрайства є зняття порчі, «вінця самотності», алкогольної залежності, повернення у сім’ю чоловіка чи дружини, виготовлення та продаж приворотного зілля тощо. У своїй біді, справжній чи уявній, люди готові шукати допомогу навіть у сумнівний спосіб та заплатити за досягнення своєї мрії будь-які гроші. «Гадалки», «шептухи» та «знахарки» майстерно маніпулюють людською свідомістю, відволікаючи увагу в одних випадках і концентруючи її на собі в потрібні моменти, «грають» на потаємних бажаннях та прагненнях, знову і знову видурюючи ювелірні прикраси або чималі гроші.

На жаль, це далеко не повний перелік поширених способів шахрайства. З розвитком новітніх технологій злочинці збагачують свій «арсенал», більше того, завдяки їм мають змогу довгий час залишатися за віртуальними «масками» та уникати відповідальності за свої протиправні діяння. Як приклад, останнього часу набуває сумної популярності купівля-продаж товарів через мережу Інтернет. Продавці отримавши стовідсоткову передоплату за часто навіть не існуючий товар зникають, а ошуканим покупцям не залишається нічого іншого, як звертатися за допомогою до правоохоронних органів.

Ярослав Посвалюк
Прокурор Вінницької місцевої
прокуратури Вінницької області
юрист 1 класу