Його переробили з вітчизняного «Дніпро К-750». Сам процес зайняв в умільців півроку.

– Наша спеціалізація — електроустаткування автомобілів та тракторів. Наш викладач Микола Костюк запропонував скласти власноруч електромотоцикл. Ідея мене зацікавила. Допомагали мені однокурсники Віталій Химчук, Валентин Кушнір і Микола Бондарчук, — розповідає студент четвертого курсу Тарас Поповський. — Працювали у майстерні коледжу. За основу наш викладач віддав свій мотоцикл, якому вже більше 40 років. Ми зняли з нього старий бензиновий двигун і на його місце встановили електричний. Замість ламп розжарювання на мотоциклі встановили економні світлодіоди. Ні двигун, ні силова частина мотобайка не нагріваються завдяки продуманій системі вентилювання. Ми вже протестували його на вінницьких дорогах. Він може розганятись до 70 кілометрів за годину, конструкція абсолютно безпечна.

За словами Тараса, за кордоном випускають серійні електромотоцикли з більш легкою рамою. Дозволити собі такі може не кожен. В Україні електробайків дуже мало, тож, за словами вінницьких винахідників, цю нішу вони уже почали заповнювати. Та й вартість модернізованого електромотоцикла «Дніпро К-750» помірна — близько 25 тисяч гривень. Кошти допомогли зібрати керівництво закладу, викладачі та небайдужі.

– Така техніка стане незамінною для тих, хто мешкає у сільській місцевості. Для мешканців Вінниці це теж чудова річ. Адже лише у місті працює 14 зарядних станцій, більшість з яких безкоштовні. Від звичайної розетки акумулятор заряджається від  2-х до 3-х годин.

Віталіна Трудько