– 9 травня Ваня увечері збирався на роботу. Він робив апаратником на місцевому сільгосппідприємстві… Поїхав туди автобусом «Вінниця-Сподахи». На зміну йому потрібно було бути о 20-й годині. Ваня сів на останній рейс — о 18.30, — розповідають батьки та рідні й близькі хлопця. — До роботи він ще зазвичай навідував кохану дівчину. Від неї до роботи йти декілька хвилин, тож він мав достатньо часу.

– 9 травня ми із Ванею ще спілкувались в обідню пору. Увечері він ще мав, як завжди, зайти до мене, але чогось так і не прийшов, — згадує наречена Івана Педоса Тетяна. — І ввечері теж не телефонував, хоча ми завжди спілкувались. Про біду я зрозуміла, коли самі батьки хлопця мені телефонували — чи не гостював син? 12 травня ми разом мали святкували мій день народження, а замість цього провели Ваню в останню путь…

– Син з роботи завжди телефонував нам. Але тиша… Чекали до 21.00. Далі самі телефонували. Гудок йде, але ніхто не відповідає. А о 22-й нам зателефонував начальник Івана — чого його немає на роботі? Але ж Ваня завжди дисципліновано працював. Знову телефонували, однак був відсутній зв’язок. Вночі дружина відчула тривогу. 10 травня ми шукали сина. Обійшли село — ніхто не бачив. Водій автобуса розповів, що Ваня сів на рейс, але де вийшов, то не звернув уваги, мовляв, багато пасажирів. А близько 19 години 10 травня дружині телефонують. Висвітився на дисплеї номер сина. Дружина кричить: «Сину, де ти?» У відповідь чоловічий голос: «Він не прийде, він мертвий…» Питаємо, шоковані, що це за жарти, хто це? Голос у слухавці — слідчий. І поклав, не назвався, — плаче батько Володимир Федорович. — Сина знайшли у Немирові на території лікарні, біля недіючого приміщення. Він був увесь вкритий мухами…

Спершу поліція казала, що він лежав так півтори доби. Але це неправда, бо він вийшов з дому 9 травня. Як він тут опинився — за десяток кілометрів від села? Зовні на його тілі та обличчі не було тілесних ушкоджень. Однак згодом на обличчі вже під час похорону під гримом постали чітко видимі синці під очима, сліди удару на підборідді. Ваню забили до смерті? Але у висновку про смерть судово-медичний експерт написав — «гостре захворювання підшлункової залози». Жодного слова про тілесні ушкодження! Усю експертизу провів за півгодини… На місці загибелі сина він так і не був.

Батьки та рідні Івана Педоса категорично не згодні із висновками слідчих та експертів:

– Декілька років поспіль колишній сільський дільничний, а нині посадовець відділку чіплявся до Вані. У селі когось побили, обікрали, а він відразу до мого сина — твоїх рук справа? На вулиці не давав пройти… Ми припускаємо, що хотіли зробити з Вані «стукача» або «ручного песика», а коли той відмовився, то почали жорстоко систематично цькувати. Хоча наш син не був судимим! Ваня жалівся на це. Взимку нашого сусіда обікрали… Хоча сусід не виказував нам жодних претензій, поліція нагрянула до нас! Усю хату догори дном перевернули, Вані нерви вимотали. Більш того, у постанові про проведення обшуку від 15 січня цього року, яку нашвидкуруч зробили немирівські слідчий поліції Якименко та прокурор Литвинюк, нашого сина зробили «нахабним, хитрим, грубим та впертим»…

Написали, що він ніде «не пра-цює, систематично вживає наркотичні засоби», живе «без реєстрації». Цей папір ми знайшли вже після смерті сина. Як можна так оббріхувати сина?! У нас благополучна родина, ми виховали трьох синів і доньку… Дочекались онуків. Усі працьовиті, чесні люди! Якщо Ваня бомж, то як отримав паспорт, стояв на військовому обліку, влаштувався на престижну роботу? Він зареєстрований у батьківській хаті із липня 1994 року — за місяць після народження! Ми, брати, сестра теж бомжі? Якщо «наркоман», як отримав водійські права та водив «ЗІЛи» та «КамАЗ» на роботі?

Точно поліцейські довели до смерті! Можливо, його туди привезли та викинули. Бо якби Ваня відчув себе погано на території лікарні, чого не звернувся до «швидкої допомоги» чи приймального відділення? До них кілька кроків. Його тіло знайшли за кількадесят метрів від райвідділку та прокуратури. Натомість слідчий запевнив, що там «тусуються наркомани» і Ваня був з ними… Під носом у поліції? Ніхто й не намагається встановити, як Іван замість роботи потрапив до Немирова та хто його бачив востаннє?

Коли ми спитали це у слідчого, він відповів: «Ви що, найрозумніші?» Звідки у здорового хлопця хвороба  підшлункової залози? Син на хронічні захворювання не страждав. Успішно пройшов медкомісії на роботі та у військкоматі! У нас склалось враження, що експерт написав про цю хворобу під диктовку поліції — аби їм зручно було здихатись від версії вбивства. Поліція далі продовжує робити з Івана наркомана. Знову розпитували, чи він не курив травку, писали, що «систематично вживав канабіс». Якби наш син захоплювався цими дурницями чи мав хронічні захворювання, то його би з роботи вигнали в перший день! А він там успішно працював! Ми хотіли взяти цю довідку про його відмінний стан здоров’я з військкомату, але нам відмовили…

Таємниче зник телефон сина! Хоч з нього хтось телефонував нам, коли знайшли тіло, і назвався правоохоронцем. Але висвітився саме номер Вані, який у нас підписаний. У сина був китайський телефон, а слідчий чомусь написав «Нокіа»… А коли ми звернули на це увагу, відповів — а яка різниця? Велика різниця! Чи, може, тоді телефонували ті, що вбили й пограбували сина? Посадовець поліції, який довів Ваню до могили, як ні в чому не бувало хотів потиснути мені руку! Мовчать й деякі наші односельці. Видно, щось знають, але, мабуть, бояться казати. У Ковалівці за останні роки це не перша таємнича смерть молодих людей, яку списали на різного роду «нещасні випадки»… Будемо добиватись ексгумації тіла сина та повторної судово-медичної експертизи, аби встановити всю правду!

Селяни просять не паплюжити пам’ять хлопця та вимагають справедливості. Валентина Тиркало згадує не по роках дитячу посмішку та ввічливість Івана Педоса. Як Ваня у сільській крамниці взяв у борг набір посуду за досить великі кошти — у подарунок мамі на день народження. Пообіцяв розрахуватись, коли отримає зарплатню. І дотримав слови! Віддав гроші саме напередодні загибелі. Наче поспішав…

– Ваня був у нас старшим на зміні, одним з найкращих водіїв підприємства. Під час сезону заготівлі яблук возив із собою десятки тисяч гривень від заготівельників та продавців. Хіба би довірили це «наркоману» та «хулігану»? — обурюються й колеги Івана Педоса.

– За попередніми висновками судмедексперта, смерть чоловіка настала від захворювання підшлункової залози. Ознак насильницької смерті на його тілі не було виявлено. Тож кримінальне провадження за фактом його смерті спершу було закрите. Втім, після скарг рідних й близьких розслідування смерті молодого чоловіка знову поновили. Нині призначено ряд додаткових експертиз, — пояснили, в свою чергу, у прес-службі обласної поліції.

Рідні й близькі Івана Педоса звернулись зі скаргою до обласної поліції та прокуратури. Кажуть — на жаль, сина не повернути, але захищати його честь вони будуть до останнього.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.