У редакцію звернулася невістка покійної Броніслави Янковської — Оксана Тимофіївна й розповіла, що її свекруха усе життя проживала у селі Майдан-Головчинський Жмеринського району, де майже 40 років пропрацювала у колгоспі, але залишилася без земельного паю.

– Трудова діяльність нашої матері Броніслави Антонівни розпочалась у 1940-му році, коли їй тільки виповнилося 17 років, — каже Оксана Янковська. – Вироблена жінка померла у 1994 році, і нашу маму Янковську Броніславу не включили у списки на земельний пай і не наділили його.

Хоч від людей чуємо, що померлим 1992, 1993 років земельні паї надали, то де ж справедливість і чи закон не однаковий для всіх? При цьому майновий пай члена КСП нам видали у 2001 році, по якому нічого не дісталось.

Янковські розповідають, що у них у Майдані-Головчинському залишилася батьківська хата і приватизована земельна ділянка 0,62 га, на яку немає кадастрового номера. Вони зверталися у «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» у січні 2018 року, заплатили 2400 грн., але кадастрового номера на земельну ділянку там так і не виготовили. Пояснили, зі слів Янковських, що на їхньому участку є орендар. Родина каже, що вони нікому не надавали землю в оренду, а це зробила сільрада Кармалюкового, у складі якого їхнє село.

У сільській раді повідомили, що з 2002 року передано їм протоколи та списки пайовиків-членів КСП «Дружба». В даних списках відсутнє прізвище Янковської Броніслави Антонівни, яка померла 30.11.1994 року. Їй земельний пай взагалі не виділявся. На даний час сільській раді невідомо: чи була Янковська Б.А. членом КСП ім.Жданова, яке реформоване у КСП «Дружба»? Сільський голова М.Огородник та землевпорядник В.Коваль рекомендують Янковським звернутися з цього питання у районний земельний відділ та суд.

Ольга ПЕТРОВСЬКА