11 червня закон підписав Президент Петро Порошенко, і він вже набув чинної дії. Після публікації стало відомо, що, згідно із законом, апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах, переданих НАБУ і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до моменту створення Вищого антикорупційного суду, оскаржуватимуться не в Апеляційній палаті ВАС, а в апеляційних судах загальної юрисдикції.

Тим часом активісти заявляють, що в документ прокралася правка, яка дозволить топ-корупціонерам уникнути покарання. На цьому тлі в НАБУ вимагають змінити закон. Проте профільний парламентський комітет всі звинувачення спростовує. Мовляв, закон ухвалено згідно з усіма попередніми домовленостями.

Що думають експерти про даний інцидент — ми запитали у вінницького провідного юриста Богдана Луньова.

– Встановити особу, яка могла внести незаконні правки, дуже легко. Достатньо знати схему руху законопроекту по інстанції. Що відбулось? Спочатку проектом закону було передбачено, що рішення судів першої інстанції, навіть ухвалені до створення Вищого антикорупційного суду, оскаржуватимуться в Апеляційній палаті ВАС, але цю норму змінили перед голосуванням.

Правка була зачитана головою Комітету правової політики і правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед прийняттям закону і не обговорювалася на комітеті. Тепер закон передбачає: справи НАБУ, розгляд яких почався в загальних судах першої інстанції (наприклад, по екс-главі ДФС Насирова), будуть завершені так само в загальних судах. Тобто, апеляція відбудеться в обхід Антикорупційного суду.

Те, що відбулась підміна тексту, говорить тільки про одне: люди Президента домовились з депутатами ВР про те, що вони проголосують закон, однак він не діятиме ще певний строк, щоб можна було сховати вкрадене. Так, це відбулось з відома Президента. Бо якби це зробили без його відома, він би розлютився, і винного встановили б за хвилини, і посадили б у тюрму, в сусідство до Савченчихи. А так Президент мовчить.

Тут відбулось, як у грі у піжмурки «Хто не заховався – я не винен». Інакше закон не прийняли б взагалі, і плакали б тоді їхні гроші, які вони запланували отримати від МВФ і інших донорів. Виправити помилку легко — внести проект закону про внесення змін до вже чинного закону і проголосувати його.

Але цього не зробить цей склад ВР. Вони зроблять з цим законом так, як їхні попередники зробили з депутатською недоторканністю: на референдумі проголосували за її зняття, однак на практиці не зняли, не знімуть і цим складом ВР. І якби Президент мав бажання виправити помилку, він би вніс відповідний законопроект негайно. Однак він цього не зробив. Так співпало? Не думаю.

Валентина Лісова