Її вироби — окраса будь-якого весілля, фестивалю чи свята. Окрім традиційних обрядових, у її доробку і сучасні короваї. За спеціальністю жінка хореограф, танцює із дітками вже понад 30 років. Очолює два зразкових аматорських хореографічних гуртки — «Савинчанка» та «Первоцвіт».

– Свого часу моя мама працювала завідучою дитячого садочка, а тато був головою колгоспу у Савинцях. Через це дуже багато до нас приїжджало делегацій, тож постійно потрібно було зустрічати їх короваєм та смачними стравами. Цю відповідальну місію він довіряв мамі та мені, — каже жінка. — Коли я вийшла заміж, готувати та випікати не забувала. Стала випікати короваї не лише для делегацій, а й для свого колективу, який концерти розпочинав танцювальним номером «Зеленеє жито». Один виріб готувала для гостей, інший — для діток, адже турбувалась, щоб вони не були голодними.

Секрет смачного короваю Наталії Козар — це гарний настрій, любов до тіста, пісня та якісні продукти.

– Використовую випряжене молоко, мед, ваніль, домашні яйця — жовтків має бути багато, також кладу до тіста хороше масло та маргарин. На Західній Україні до весільного хліба кладуть ще й сухофрукти та родзинки, але на Вінниччині так не роблять. Наші короваї обов’язково мають пахнути корицею. Прикрашаю його колосками із тіста, що символізують добробут і достаток, цукровими квітами, кольоровим прісним тістом.

Короваї пані Наталі замовляють жителі не лише Тростянецького району, а й всієї Вінниччини. А у серпні її виріб повезуть на весілля у Данію. «Випікати долю» молодятам жінці допомагають донечки. Роксолана — історик за фахом, працює педагогом-організатором. Мирослава — хореограф. Одним словом — родина творча.

Віталіна Трудько