Вона має доглянуту шкіру, блискуче та здорове волосся та ніколи не скаржиться на біль у кістках. І все це завдяки паніру, який завжди присутній у її раціоні. Чим він корисний – розповіла нашій газеті.

– Шість років тому я вперше стала мамою. Але не пройшло і кілька місяців, як в мене стало випадати волосся. Натрапила на інформацію про панір — м’який сир, який схожий на адигейський, і без додавання сичужного ферменту тваринного походження. У ній йшлось про те, що це вегетаріанський та дієтичний продукт. Підходить для дітей, вагітних жінок, діабетиків, спортсменів та для всіх, хто хоче смачно та корисно харчуватись.

Також цей сир допомагає організму швидше засвоювати кальцій. Активізує нервову систему, сприяє розвитку міцного скелету та не підвищує кислотність шлунку. Крім того, панір покращує імунітет та сприяє позбавленню алергічних захворювань. Тому я вирішила і собі приготувати цей сир. Молоко для нього мені передавала з села мама.

Та з часом Наталія Демчук передала свій досвід сироваріння мамі, котра мешкає у Кивачівці Теплицького району. Тож тепер щотижня вона до Вінниці передає панір. Клієнти розкуповують корисний смаколик за лічені години.

Для того, щоб приготувати кілограм паніру, потрібно від 6 до 9 літрів молока. Сам процес приготування досить трудомісткий. Молоко вона доводить до кипіння. Додає лимонний сік. Коли утворюється сирна маса, відкидає її на друшляк. Після того промиває, віджимає надлишки сироватки. Готовий сир кладе під прес. Інколи до нього додає кріп чи петрушку.

– Рецептів з паніру маємо чимало. Його можна нарізати пластинами та обсмажити з двох сторін на сковорідці з додаванням вершкового масла. Готую із цього сиру запіканки як із фруктами, так і з овочами. Панір можна використовувати як закуску, як самостійну страву, як інгредієнт до салатів, супів, десертів та других страв, смачний і в лаваші.

Вікторія Снігур