– Немає більш мінливого захворювання, ніж алергія, — каже народний лікар Наталя Земна. — 200 років тому в Європі описували одиничні випадки «сінної лихоманки», а нині алергією страждає 60% жителів планети. Викликати алергічну реакцію може будь-яка речовина: пил, комахи, латекс, побутова хімія, тварини, рослини, їжа, ліки, косметика, навіть холод і сонячні промені! Але боротися з алергією можна і потрібно.

Найбільше алергетиків страждає наприкінці травня та початку червня, коли перецвіли тополя, верба, береза і літає їхній пух. Медики кажуть, саме він та пилок рослин, які у цей час квітують, утворюють алергени, які нещадно діють на організм особливо з низьким імунітетом. Серед найпоширеніших захворювань лікарка називає поліноз, або сезонний алергійний риніт, яким страждає до 20% людей. При цьому захворювання дуже схоже до грипу, але має і свої особливості: закладеність носа та чхання, нежить, сльозотечу, сверблячку шкіри, почервоніння повік, шум та біль у вухах і голові, втрату апетиту, безсоння, напади удушення. Найгірше, що алергічна реакція може ускладнитися набряком, або ж розвинути анафілактичний шок, який часто призводить до смерті. Запобігти цьому можна за допомогою фруктів і овочів.

– Необхідно якнайбільше вживати лимонів, грейпфрутів, ківі, яблук, кислих ягід, шпинату, броколі, капусти, картоплі. У меню повинні бути такі сирі овочі як селера, цибуля, морква, редис, огірки, цвітна капуста, спаржа, перець, кукурудза, гарбуз. Природні ферменти підвищать засвоєння білка та поліпшать кишкову флору, стимулюючи цим виведення токсинів. У той же час не варто вживати спиртні напої. Бажано раз на два місяці з весни до осені проводити чистку та дезінфекцію подушок, матраців і килимів.