Бабуся вінничанки Олени Павлової щоліта готує варення із троянд. Для приготування підходять лише чайно-гібридні сорти, або, як їх називають, дамаська троянда, кущова, рожевого кольору, з повними квітками.

«Квіти збирати потрібно на світанку, в суху погоду. Пелюстки перебираємо тричі: виймаємо усі зайві частини квітки та комашок. Посуд, у якому має варитися варення, обираю мідний або емальований.

Для варення потрібно 100 грамів пелюсток троянд, 200 грамів цукру, 200 мл води та столову ложку соку лимону. Пелюстки промиваємо, просушуємо, пересипаємо ложкою цукру, трохи проминаємо руками, щоб вони пустили сік, — каже вона. — На основі цього соку варимо сироп.

Пелюстки викладаємо у посуд для варіння, заливаємо сиропом. Коли все доходить до кипіння – протрусити, зняти пінку, знову довести до кипіння, дати вистигнути ніч. Зранку знову довести до кипіння і варити ще 15 хвилин, знімаючи пінку. Готову суміш заливаємо у банки та закатуємо, аби не було доступу повітря».

Окрім варення з троянд, господиня ще й готує мед. Для цього пелюстки промиває, просушує та викладає у банку шарами: цукор — пелюстки. Останній шар має бути цукровий. Суміш жінка ставить у темне місце, аби пелюстки пустили сік. Після того зберігає банку у погребі або холодильнику на нижній полиці. Такий мед лікує ангіни та стоматити. Настоюється декілька тижнів.

Спеціалісти з народної медицини кажуть, що трояндове варення лікує ангіну, допомагає при виразці шлунка, гастритах, бронхіті, а також поліпшує сон.

«У пелюстках троянд багато вітамінів груп С, В, РР, К, сахарози, глюкози. Вони мають загальнозміцнюючі властивості, — каже Ліана Пономаренко, травник. — А ще раджу звернути увагу на них жінкам, адже вони допомагають при втомі, покращують настрій».

Вікторія Снігур