Днями у Вінниці на площі Героїв Небесної сотні анонсували акцію-реквієм на честь загиблих воїнів на борту літака ІЛ-76, збитого проросійськими терористами. Втім, вшанувати полеглих прийшло всього кілька вінничан.

Важко сказати, що завадило іншим — сильний дощ, втома від війни чи просто людська байдужість.

– Я думаю, що вшанування Героїв має відбуватись, у першу чергу, від серця, а не бути піаром чи показухою. Народ повинен знати і бачити, що насправді у нас відбувається. Ми повинні пам’ятати полеглих воїнів. Сьогодні я прийшов на площу із свічкою та молитвою, – каже поранений на Майдані вінничанин Микола Рудик. — Свого часу до поранення я служив у Державній прикордонній службі, і особисто знав загиблих бійців. Полягли найкращі десантники нашої країни. Та найстрашніше те, що хтось продався і здав їх. Тому коли кажуть «Слава Нації! Смерть ворогам», слід додати: смерть і зрадникам України, бо ворогів та загарбників ми знаємо. А ось зрадників – ні.

Нагадаємо, 2014-го Луганський і Донецький аеропорти контролювалися українськими військовими, серед них було чимало вінничан, про яких ми розповідали у своїх публікаціях. Бойовики «ЛНР» та «ДНР» поступово захоплювали територію навколо. На початку червня аеродроми опинилися в оточенні. Їжу, воду, боєприпаси та підкріплення десантники могли отримати лише повітряним транспортом. 13 червня до наших військових вирушили три літаки. Один приземлився успішно, а ось інший — ІЛ-76 – збили ракетами бойовики. 9 членів екіпажу та 40 десантників 25-ї бригади загинули на місці. Третьому літаки дали команду повертатись назад… Слідство кваліфікувало цю справу як теракт. А генерал-майор Віктор Назаров, якого визнали відповідальним за смерть військових, наразі на волі — подав апеляцію і вніс заставу у сумі 97 тисяч гривень.

Вікторія Снігур