Міжнародний етнофестиваль звичаєвої культури “Живий Вогонь єднає Україну” цього року був ювілейним, десятим. Народ підтримав патріотичну ідею, започатковану вінницькими козаками ще у 2009-му. Третій рік підряд цей фестиваль проводиться у м. Хмільнику завдяки сприянню Юрія Шевченка, депутата Хмільницької міськради. У суботу 23 червня «Живий Вогонь» вперше спільно підтримали обласна і районна влада разом із засновниками, спонсорами і меценатами. Активно працював на святі обласний “Центр народної творчості”.

– Це свідчить про те, що фестиваль «Живий Вогонь» вже набув такого рівня, що участь у ньому із задоволенням беруть представники обласної влади спільно із підприємцями, – зазначив Андрій Гижко, перший заступник голови Вінницької ОДА, під час відкриття фестивалю.

-Сподіваюсь, що проведення “Живого Вогню” у Хмільнику буде доброю традицією на багато років і стане родзинкою нашого міста! – наголосив Олександр Крученюк, заступник голови ОДА.

Навіть дощ, що періщив всю суботу, не завадив людям зігріватись біля багаточисельних вогнищ і насолоджуватись всіма принадами народного дійства. Очі розбігались — там виставки, там концерти, козаки гарцюють, ковалі кують, а “Правосяча кухня” – тобто, кухня Правого сектору, – всіх пригощає! Де ще побуваєш на галявині повстанців “Криївці” із старовинною друкарською машинкою і секретними документами? Де ще побачиш зразки зброї (правда, недіючі!) із зони АТО?

– Ми традиційно добуваєм Живий Вогонь тертям у найдовший день року, коли природа розцвітає, а люди відчувають приплив енергії. Незважаючи на сюрпризи погоди, інтерес до фестивалю величезний! Приїхали друзі з Кривого Рогу з проектом індустріального туризму, друзі із Стрия діляться досвідом фінансової роботи об’єднаних громад, друзі із Запоріжжя показують школу бойового мистецтва “Спас Вихор”, є гості з Хмельницького, Києва, Рівного, Нікополя та інших регіонів. Всіх здивували наші ямпільчани, які привезли на фестиваль старовинну гармату, – радів засновник фестивалю Володимир Воловодюк, отаман Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна.

З гумором, з подільською щедрістю громади району облаштували світлиці. Свято-святом, а хмільничани не втратили шансу заявити обласній владі про свої проблеми. Ніна Кальянова, голова села Соколова, звернулась до Андрія Гижка з пропозиціями щодо приєднання до Хмільника, раціонального використання податків, організації відпочинку на п’яти сільских ставках та ін. А обласний очільник спробував місцеву колотуху і віджартувався, що цей народний десерт — пряжене молоко з сиром і сметаною — ду-у-же допомагає вирішувати питання!

Коли стемніло, Живий Вогонь набрав повної сили! Засвітився сферичний металевий птах Фенікс — робота вінницьких ковалів. Під схвальні вигуки всіх присутніх завершився фестиваль вогняним піротехнічним шоу «Полум’я віків»!