Вночі 23 червня невідомі зруйнували пам’ятник Пушкіну у центральному парку Козятина. Дискусії щодо доцільності його існування у місті залізничників точились давно.
– Цей гіпсовий пофарбований бюст був у плачевному стані, ледве тримався на металевому стержні. Час, вода, морози зробили свою справу, він вже не мав естетичного вигляду і художньої цінності,- повідомила Світлана Рибінська, начальник відділу культури Козятинської міськради. – Його демонтаж планувався ще й тому, що було багато негативних відгуків наших мешканців про розміщення бюсту російського поета у такому центровому місці. Тим більше, що ніякі історичні події його з Козятином не пов’язували.
– Що далі буде з пам’ятником Пушкіну?
– Знімемо його з балансу, розберемо постамент і проведемо громадські слухання. Хай козятинці самі визначаться, що вони хочуть бачити у парку в центрі міста.
Олег Швець, начальник Козятинського райвідділу поліції, відзначив, що із заявою про пошкодження бюста Пушкіна у поліцію ніхто не звертався, кримінальна справа не відкривалась.
Козятинці поставились до цього по-різному, хтось обурювався, хтось підтримував. Своєрідним голосом народу стала думка козятинського блогера про те, що Пушкін показав гетьмана Івана Мазепу, як зрадника російського самодержавства. Український народ в очах росіян вважався меншовартісним, в кінцевому підсумку це сприяло окупації Криму і російсько-українській війні на Донбасі. Істукана-Пушкіна блогер пропонував демонтувати так само, як істукана-Леніна. Не дочекавшись рішення сесії міськради, темною нічкою це зробив хтось із “партизанів”.