Від малечі до людей поважного віку – всього на заняття прийшли 133 прихильників та новачків цієї духовної практики. Наймолодшою учасницею дійства стала 2-х місячна Дарія: поки тато бавився з малечею, мама Вікторія вперше після пологів пішла на тренування. І не пошкодувала, бо захід був сповнений особливого шарму та енергетики.

– День обраний недарма: 21 червня – особлива енергетика сонця, яка позитивно впливає на наш організм, а тим паче, що саме цього відзначається Всесвітній день йоги. Тому, переймаючи естафету і досвід від інших міст та містечок, у Хмільнику теж пройшов йога-марафон. Заняття – безкоштовне, вступне, показове, початкового рівня складності, тому кожен міг спробувати свої сили, – говорить організатор заходу та духовний наставник хмільницьких йогів Тетяна Савчук.

– Рівно рік тому я прийшла на своє перше заняття. Спорт мені близький, але як же мені було важко! Та і зараз я не йог до мозку кісток. Мені поки що важко даються асани. Немає розтяжки, важко не думати про щось відсторонене під час занять. Коротше кажучи, практикувати і практикувати. Та нове і непізнане мене завжди манило. Зараз вже маю невеличкі досягнення(стійка на голові та поза журавля) та віддаю перевагу відео по йога-практикам, для поповнення свого багажу знань. Лексикон поповнився словами «чатуранга», «хатха», «шавасана». Та й взагалі, йдеш на йогу за душевністю та атмосферністю, притаманним нашим заняттям, – говорить хмільницька «йожка» (як самі себе називають дівчата та хлопці) Валентина Білаш.

Захід був неперевершеним, навіть просто перехожі долучались до йога-марафону, а це означає, що ідейній натхненниці йоги у Хмільнику вдалось найважливіше – зацікавити та згуртувати зовсім різних за поглядами, характерами, віком та професіями людей.

– Цей вид спорту, який підійде усім, а особливо людям з проблемами хребта та тим, хто змушений цілий робочий день проводити у сидячому положенні. Люди, у котрих роками боліла спина уже через кілька занять відчувають довгоочікуване полегшення. Тут головне – регулярні заняття, – говорить тренер Тетяна Савчук.

– Дехто дуже боязко та упереджено відноситься до йога-практик. Для нас – це ніяка не релігія, ми не поклоняємося іншим богам, не зомбуємо людей – усе це дрімучі стереотипи. Йога дозволяє вдосконалити не лише тіло, а й віднайти душевний спокій, гармонію та рівновагу, після бурхливих буднів і шаленого ритму життя, – говорять йоги з досвідом та додають, що кожен тут знайде щось для себе.

Наталя Міщук