Цікаво, що тиснули за себе і того хлопця переважно представники владної більшості із БПП та їхні «сателіти». А поліція Вінниччини, куди з цього приводу звернувся голова регламентного комітету облради, не вважає очевидне «кнопкотиснення» злочином і розводить руками! Хто ж у нас серед «передовиків» фактичного фальшування рішень обласного парламенту?

По фото і відеоматеріалах із сесії 15 червня, які промоніторили активісти ГО «Автомайдан Вінниччини» та депутати, у залі грали поза правилами картки 8 депутатів – 4-х так званих «мертвих душ» і 4-х «вихідців»… Цікаво, що за 5 депутатів кнопкодавили однопартійці, а за ще трьох – «дружні» чи «комісійні» депутати із інших партій та фракцій.

– Загалом за цим «процесом» на сесії було зафіксовано 18 депутатів! Це всіх разом – тих, хто залишив чи віддав свої картки для голосування, і тих, хто тиснув за когось, — розповів голова регламентного комітету Вінницької обласної ради Андрій Вигонюк. – Я б назвав їх «кнопкодавною меншістю», яку влада області вважає більшістю. Бо реально на сесії в них було 35 голосів, але для протягування своїх та потрібних рішень вони задіяли мінімум 8 карток відсутніх чи тимчасово присутніх на сесії депутатів. До речі, їхні прізвища вже красуються на всю Україну на сайті chesno.org, а голова нашої облради Анатолій Олійник фактично використовує цю ситуацію для фальшування рішень… І ніяк не реагує на цей злочин! Тому в нас один вихід — оприлюднення прізвищ цих депутатів, щоб вся Вінниччина знала, кого вони вибрали…

Отже, депутатки Людмили Станіславенко із БПП взагалі не було на сесії, але її картка голосувала. Очевидно, що за неї тиснув колега і родич Сергій Ткачук.

Інший партійний соратник Станіславенко — Юрій Мазур та «опоблоківці» Петро Одарченко та Олександр Побережець вийшли із зали ще під час проведення сесії, але їхніми картками продовжували голосувати сусіди. Депутат Микола Яськов взагалі не реєструвався на поточній сесії, але за деякі питання його картка голосувала. За Тараса Кобця із Радикальної партії Ляшка під час виходу із залу тиснув то колега по партії Сергій Кривешко, то Юрій Яремчук із «Опоблоку»… Знаю, що один депутат під час серйозних голосувань вийшов до туалету, але його картка активно приймала рішення… І все це на очах голови обласної ради та голови ОДА! Тому така практика — це прямий шлях до скасування через суд мінімум 50% рішень сесії від 15 червня… І в майбутньому за таку «творчість» цю обласну раду мали б розпустити як угруповання «фальсифікаторів»! Бо півтора року тому одіозного Лесика Довгого позбавили депутатства саме за «кнопкодавство». А наш вінницький «радикал» Сергій Кривешко в першому ряду сесії дозволяє собі вільно кнопкодавити та водночас ігнорує засідання регламентної комісії, де мали б слухати його протизаконні дії та порушення інших депутатів. Так само саботують роботу комісії заступник голови облради від «Самопомочі» Ігор Хміль та Геннадій Вацак із БПП, який до того ще є секретарем комісії.

Ось як прокоментували результати «кнопкодавного» голосування депутати обласної ради:

– Ви починаєте запитувати у мене такі питання, до яких журналіст не має ніякого відношення. Я голосував за всі питання, — вважає депутат Юрій Мазур. — Ви не маєте права запитувати в мене такі питання…

Депутат від «Опоблоку» Олександр Побережець покинув сесійну залу ще після розгляду 12 питання, але після цього його карткою хтось голосував «ЗА» ще за 40 питань, які розглядались на сесії:

– Я не коментую це. В телефонному режимі не коментую. Якщо в мене буде час, ну, ви матеріал коли видасте? Ну, я зайнятий трішки, тому в мене на цьому тижні не буде можливості. Як ви напишете — це ваше право», — зазначив депутат  Побережець.

Депутат Одарченко  визнає, що виходив із зали і лишав картку:

– Ну, якщо я навіть, допустім, вийшов і карточку оставив, примєрно, но… ну да, єслі чесно, я там на півчаса чи на час вийшов, потому шо так сталося по життю, шо мені треба вийти…

Депутат від «Опоблоку»  Юрій Яремчук каже, що якщо кнопкодавив за своїх колег-однопартійців, то суто для вирішення господарських питань:

– А чо, я кнопкодавив, да? Я не пам’ятаю, як кнопкодавив. Якщо даже таке і було, то, мабуть, господарські питання щодо роботи області, як область не завести в тупик, щоб область могла працювати.. як вона працює на повну, того да.

У свою чергу, депутат від Аграрної партії  Микола Яськов, картка якого спрацювала під час голосування за виділення 10 га вінницького лісу, коли почув запитання журналістів про свою відсутність на сесії, то просто кинув слухавку…

Дивно, але голова обласної ради  Анатолій Олійник досить спокійно коментує цю ганебну практику і варіанти покарати кнопкодавних депутатів:

– А що, такий факт є, да? То звертайтесь у регламентну комісію, у нас така є, і вона буде розглядати і відповідні висновки нам направляти, щоб ми могли реагувати. Бо у регламенті все прописано, і кримінальної відповідальності за це немає. Ми можемо оприлюднити в ЗМІ, якщо комісія винесе висновок, що такий факт встановлено.

– Який же є вихід із цієї ситуації? – запитали ми у голови депкомісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності  обласної ради.

– Перше покарання – це оприлюднення прізвищ «кнопкодавів» у пресі, щоб їм було соромно, якщо є залишки совісті. Та щоб за них більше не голосували вінничани… — вважає Андрій Вигонюк. – По-друге, через суд фальсифіковані рішення скасовуються, і голова облради із умовною більшістю, може, задумаються, що вони роблять не так?

Також пора в облраді встановити нове покоління системи «Рада», де для голосування потрібно тиснути обидві кнопки одночасно і протягом 3 секунд… Я вже не кажу, що картки мають бути із відбитками пальців для унеможливлення їх передачі…

– А якби за таке голосування рубали руки?

– Якби рубали, то у нас в раді після останньої сесії сиділи б мінімум 18 «одноруких бандитів», як у казино… А дехто взагалі вже б голосував ногами, бо обидві руки б йому відтяли!

Коли верстався номер газети, керівник ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїса Гайда, яка моніторила голосування на сесії 15 червня, заявила: «Вже є неофіційна інформація, що за голоси по одному із рішень облради в той день давали по $100… Тобто за $4300 «свої» + кнопкодави 43-ма голосами на Вінниччині легко вирішують питання від «ліс гектарами» до «теплих» посад?»

Сергій Годун