У це важко повірити, але вбивцями хлопця стали його знайомі — 22-річний Леонід та 15-річний Олексій. Мовляв, хотіли подивитись на нутрощі, тож і розрізали живіт своєї жертви… Хоронили хлопця у закритій труні та з весільним гільцем… Люди були готові до самосуду! Рідні та близькі загиблого після пережитого досі не можуть прийти до тями. Втім, для інтерв’ю із нашим кореспондентом вони знайшли сили та розповіли якого покарання вимагають винуватцям.

– Роман — мій старший син. Із його мамою ми розлучені, у кожного своя родина. Втім, завжди ми підтримували нормальні стосунки та брали участь у вихованні спільної дитини, — каже тато загиблого Олег Савчук. — Син ходив до Піщанської школи №1. Був спокійною дитиною та дуже довірливим. Вірив у Бога та прислужував коло батюшки. Згодом навчався у Крижопільському ПТУ на зварювальника. Ходив на підробітки та допомагав мамі по господарству. Зі своїми вбивцями Рома  знайомий, але друзями вони ніколи не були і разом не випивали. Старший Леонід – круглий сирота, жив у хаті покійної бабусі. Мав проблеми із законом, але покарання уникав. Він ніде не працював. Часто відбирав у мого Романа гроші та ображав його. Скоріш за все, під поганий вплив товариша потрапив і 15-річний Олексій, який сам з багатодітної родини. Ще за життя син мені скаржився на кривдників, і я провів із ними розмову. Втім, результату це не дало.

За словами рідних, вранці 12 червня Роман Савчук вирушив до майстерні, аби здати на ремонт мобільний телефон. Та додому так і не повернувся. Матір і бабуся взялись шукати хлопця, але їм це не вдалось. Звернулись із заявою до поліції.

– Про зникнення сина я дізнався через два дні. Відразу відчув щось недобре. Знайшли мого сина наступного дня у будинку Леоніда. Я особисто був на опізнанні. Те, що побачив — без сліз та розпачу згадувати неможливо. Тіло сина лежало у веранді та було понівечене — черевна порожнина повністю розрізана, нутрощі у відрі. Більш того, злочинці розмалювали мою дитину жіночим лаком та тінями. Одяг був весь порізаний. Скоріш за все, молодики розпили спиртне і шукали нову жертву для знущань. У місті натрапили на мого сина і заманили у хату. Спочатку його вбили, а потім ще й познущались. Підозрюю, що було й зґвалтування, адже чомусь мого сина розфарбували як дівчинку, – додає Олег Савчук. — Вбивць затримали відразу. Вже згодом я дізнався, що 22-річний Леонід із дитинства мріяв стати хірургом, тож практикувався над тваринами – відрізав їм голови та проводив розтин. Бабуся хлопця, яка тоді ще працювала медсестрою у лікарні, не раз хизувалась односельчанам, що він добре знає анатомію, тож йому дорога тільки в медицину.

Після того як затримали злочинців, їм було обрано міру запобіжного заходу тримання під вартою. За цей час ніхто з них та їхніх рідних у батьків Романа вибачення не попросив та не висловив співчуття.

– Днями до мене зателефонував слідчий з Вінниці і заявив, що потрібно провести ексгумацію тіла. Мовляв, шукайте машину та чотирьох людей, які будуть при цьому присутні. Причина – фахівець не встановив причину смерті через гнилість трупа, тож вбивці можуть уникнути покарання. Але ж це абсурд, — обурююється батько. — Судово-медичну експертизу проводили у Крижополі, і ще тоді мені лікар казав, що з документами все буде гаразд. То чому ж фахівці так халатно поставились до своїх обов’язків? Хіба не видно, що мого сина зарізали? Ні, ми не будемо проводити ніякої ексгумації! Ми стільки горя пережили, досить вже знущатись.

У прес-службі обласної поліції так прокоментували ситуацію:

– Для повноти та об’єктивності судово-медичної експертизи необхідні додаткові зразки тіла загиблого. Відтак, за погодженням з процесуальним керівництвом прокуратури, прийнято рішення про проведення ексгумації. Ця процедура є обов’язковою для виконання.

Вікторія Снігур