До редакції газети звернулись мешканці села Філіопіль Хмільницького району, які благають не закривати їхню місцеву школу І-ІІ ступенів. Кажуть: якщо це станеться, перекриватимуть дороги і влаштують акцію під стінами районної та обласної рад.

Чому ж заклад хочуть закрити і чи можна його зберегти — дізнавався наш журналіст.

– У нашій школі усі ремонтні роботи виконуються за рахунок батьків та інвесторів. Після ряду перевірок інспекції із Державної служби надзвичайних ситуацій у закладі було виявлено порушення пожежної безпеки і відкрито адміністративний позов із її сторони. Поряд із тим виявлені порушення можна побачити у всіх школах району — а це обробка дерев’яних конструкцій вогнетривкими матеріалами та наявність протипожежної сигналізації. Але ці порушення виявлені чомусь у нашому навчальному закладі, — обурюються батьки учнів. — І тепер за позовом пожежників школу мають закрити. Виділити кошти для усунення порушення має адміністрація відділу освіти чи районна рада як засновник. Але з їхнього боку ніяких дій для цього не робиться. Адміністрація зацікавлена в закритті школи, тому що це економія їхніх грошей, а інтереси дітей нікого не цікавлять. Їм байдуже, як добиратимуться взимку діти в холодному автобусі до сусідньої школи, якщо, звичайно, він буде справним і не переметена снігом польова дорога. Їм байдуже, як діти, чекаючи останнього уроку, голодні, добиратимуться додому. Адже дитина самого заступника голови Хмільницької райадміністрації, який займається закриттям школи, не знає про такий дитячий дискомфорт. Нещодавно ми звернулись до керівництва місцевого агрохолдингу за допомогою в усуненні вищевказаних порушень, і вони обіцяють нам допомогти. Але в зв’язку з тим, що є рішення виконавчої служби про припинення роботи школи і зовсім скоро її опломбують, то як усунути ці порушення? Більш того, наше село розвивається, дітей народжується більше. Щороку учнів, які підуть до першого класу, більшає. Боляче дивитися на зруйноване приміщення дитячого садочка, якого ми свого часу не змогли врятувати від закриття.

У відділі освіти Хмільницької райдержадміністрації ось як прокоментували ситуацію.

– Питання про закриття школи виникло через рішення Вінницького адміністративного суду за поданням головного управління пожежної безпеки. Рішення районної ради, яка є власником даного комунального об’єкту, немає. 2 травня до школи приходив судовий виконавець, але після розмови із адміністрацією навчальний рік дали завершити. Та проблема залишається. Звісно, ми проти закриття навчального закладу, адже це робочі місця. Але потрібні кошти на ліквідацію недоліків, які були виявлені. Нам відомо, що директор мав домовленості із інвестором, який обіцяв надати близько 60 тисяч. Про це керівництво ДСНС було повідомлене гарантійним листом. Я думаю, що до початку навчального року роботи будуть зроблені, а школа збережена. Проте перспективи у навчального закладу не дуже добрі. Нині там навчається 32 дитини. Якщо ж буде менше менше 25, школу фінансувати держава не буде.

Як розгортатимуться події навколо школи у Філіополі — ми повідомимо у наступних номерах.

Валентина Лісова