Рано-вранці в суботу 30 червня мені зателефонували з Тяжилова і сказали, що в їхніх будинках води по коліна. Люди плакали. Я одразу поїхала до них і побачила жах. Інакше це назвати не можна.

Проста літня злива перетворилося для жителів двох вулиць приватного сектору мікрорайону на справжнє стихійне лихо. Підтопило близько 40(!) будинків на Тимошенко та Гната Мороза. Вода стоїть у подвір’ях, позаливало городи, на які вже встигли прилетіти дикі качки, у будинках плавають килими, затопило льохи. Збитків на десятки, а може й сотні тисяч гривень. Люди у розпачі.

А міській владі, схоже, все одно.

Знаєте, хто прописаний на Тяжилові? Міністр соціальної політики України пан Андрій Рева.

Згадала я його зараз невипадково. Він не лише жив на Тяжилові, а й довгий час працював заступником Вінницького міського голови. Тож добре знав про проблему, через яку затоплює будинки, адже вона стара як світ.

Я обралася до міської ради від Тяжилова. І добиваюся, зокрема, вирішення питання з невідведенням дощових стоків уже кілька років. Лише за 2016 рік написала 12 депутатських запитів.

Мені відповідали так:

1) Відведення опадів має здійснюватися поверхнево — через кювети.

2) Мешканці самі винні у потопах — бо засипали кювети сміттям.

Втім, чиновники визнають, що кювети забур’янені і мають недостатню глибину. Тоді питання: що заважає їм організувати очистку кюветів. Ще у квітні 2016 року я просила створити комісію з фахівців, щоб визначитись як вирішити питання з цими потопами. Але мені відписали, що такої потреби немає, все під контролем.

Ми зараз з вами бачимо який, той контроль.

Але ж гроші на вирішення проблеми є. Я, як депутат, добилася того, що у 2017 році були закладені кошти на очищення озер на Тяжилові, очищення русла річки Тяжилівка і облаштування ливневої каналізації по вулицях Тимошенка, Мороза, провулках Тимошенка, Ватутіна та Грабовського. Частина робіт нарешті проведена.

З мого боку — це просто виконання обов’язків перед виборцями. Але до повного вирішення ситуації ще далеко, і мені потрібна ваша допомога.

Розповсюдьте це звернення. Якщо про проблему двох вулиць на Тяжилові дізнається уся Вінниця, а може, й вся Україна, у їх жителів буде більше шансів, що кошмар, в якому вони живуть, нарешті припиниться.

Уявіть лише: кожного разу, коли починається дощ, вони ціпеніють від жаху. Година дощу — у вашої родини збитків на десятки тисяч, які вам ніхто не компенсує.

Вінничани, давайте активніше впливати на виконавчу владу – чиновників. Звертайтеся до них, змушуйте їх діяти – виконувати роботу, за яку вони отримують зарплату. А якщо вони ігнорують ваші проблеми — пишіть про це у пресу. Можновладці розраховують на те, щоб ми жили по принципу «моя хата з краю». Ну підтопило якусь вулицю… Дадуть кожній родині по 1000 гривень, зроблять щось для галочки. І все заспокоїться.

Під час злив у Вінниці підтоплює будинки не лише на Тяжилові. Така ж проблема є у інших мікрорайонах. Навіть на проспекті, який відремонтували нещодавно за понад 100 млн. грн.! Що вже говорити про інші міста Вінницької області і України.

А корінь цього зла один: чиновники думають лише про своє майбутнє. Їх хвилює лише піар і показуха, усі їх думки лише про те, як довше залишатися при владі. Тому гроші і вкладаються у ремонти центральних об’єктів та наведення лоску. Це — пил у очі. Маніпуляція емоціями виборців.

Ремонтувати центральні дороги, проспекти, ставити лавки, відеокамери потрібно. Але ж не втридорога! Окрім того, бюджет міста 5 мільярдів гривень. Якщо чесно, порядно і з розумом розпоряджатися коштами громади – можна вирішувати проблеми усіх вінничан! Невже там немає грошей, щоб вирішувати проблеми схожі на ті, з якими зіткнулися мешканці цих двох вулиць на Тяжилові?

Не здивуюся, якщо після цього допису у мене знову почнуться неприємності. Як це було останній раз, коли вінницька провладна тітушня била людей, а моя помічниця показувала це в прямому ефірі зі своєї сторінки у Фейсбуці. Потім нас довго допитували СБУшники і намагалася причепити якийсь російській слід за те, що ми просто оприлюднили цей «безпредел».

Вже остогидло постійне перекручування фактів з боку вінницької влади. Опозиційні депутати потрапляють під пресинг кожного разу, коли оприлюднюють факти неефективного використання бюджетних коштів. Шановні чиновники. Краще візьміться за справу. Ви не господарі життя, а лише сервісна служба, яка має обслуговувати інтереси жителів міста і робити все, щоб вінничанам жилось комфортно. Може час нарешті почати виконувати роботу, за яку вам платять немаленькі зарплати і премії з наших податків?