30 червня унікальний Музей української марки, який створений у Вінниці, поповнився новими експонатами. Їх передав із Америки через Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна власник колекції, американець українського походження Олександр Балабан. Незабаром з новинками експозиції зможуть познайомитись усі відвідувачі музею.

Майже два роки тому у Вінниці відкрився перший і єдиний в Україні Музей української марки ім. Якова Балабана. У ньому наразі представлена частина колекції, яку зібрав син сотника Армії УНР Якова Балабана – Олександр. Періодично він передає до Вінниці нові експонати. Завдяки цьому,  усі бажаючі можуть не тільки подивитись на поштові марки та конверти, які були виготовлені починаючи з 19 століття, а й відкрити для себе нові грані історії України.

Місяць тому під час робочої поїздки до США із Олександром Балабаном спілкувався Міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Зустріч відбулася в Нью-Йорку, в приміщенні Постійного представництва України в ООН. Користуючись нагодою Олександр Балабан  передав ще одну частину своєї унікальної колекції марок Павлу Клімкіну, аби міністр передав їх до Музею української марки у Вінниці.

«Експонати, які сьогодні передаються музею, насправді можна показувати годинами. Вінницький музей української марки є унікальним. Він єдиний, де є така колекція. Зараз ми можемо написати комусь листа електронною поштою, переписуватись у Фейсбуці, а тоді за кожною маркою стояла людська історія. У колекції представлена історія поштової марки. Ми з Олександром Балабаном півтори години розмовляли про те, де був який штемпель, яким чином геральдика тризуба відображається в історії. Олександр Балабан збирав цю колекцію майже 50 років. Аналогів їй взагалі немає, і він не розмістив її у США, не передав до музею історії України, а сказав, що вона має бути саме в окремому Музеї української марки. За це йому велика подяка», – сказав Павло Клімкін.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що марки, які зібрав Олександр Балабан, дійсно безцінні. «Сьогодні єдиний Музей української марки поповнився новими експонатами – Олександр Балабан продовжує передавати до Вінниці марки, які збирав все своє життя. Серед них є зразки середини дев’ятнадцятого століття, де вперше була визначена українська символіка. Тут є експонати, які пов’язані з Кримом початку двадцятого століття знову ж таки з українською символікою. Наше завдання – створювати умови для того, щоб вінничани і гості нашого міста могли знайомитися з великою і багатогранною історією нашої країни в тому числі через призму розвитку української марки», – каже Сергій Моргунов.

Довідка:

Батько Олександра Балабана, – Яків Балабан, – був сотником Армії УНР. Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі.  Зокрема, брав участь у  битвах під Бродами, Крутами, в  «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. Зимовий похід завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирали від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де помер в 80-річному віці.