Місцеві дивились на те все в бі­нокль — на об’єкт їх не пустили. Здавалось, як це стосується Вінниччини. Втім, як запевняють місцеві депутати та активісти — ще й яке. Минулого тижня у соцмережах вони опублікували відеоматеріал із досить серйозними звинуваченнями. Мовляв, вінницький щебінь за тіньовими схемами потрапляв до Росії для зведення мосту через Керченську протоку. Продавали його начебто агресору через компанії в Молдові та Придністров’ї.

– Вінницька область по виробництву щебеню в Україні займає четверте місце. Конкурентоспроможність щебеню ВАТ «Гніванський кар’єр» є на 21% вищою від продукції основних учасників даного ринку, що обумовлено наявністю конкретних обгрунтованих переваг даного підприємства. Матеріал настільки міцний, що може бути використаний не лише для будівельних робіт та виготовлення за­лізобетонних конструкцій, а й дорожнього покриття. Варто зазначити, що в європейській частині Росії практично відсутній щебінь такої якості, — йдеться у відеоматеріалі. — Тож ми вважаємо, що для будівництва Керченського мосту використали матеріал саме з Гнівані. Власником даного гранітного кар’єру є колишній депутат-регіонал, мешканець Вінниці Віктор Берещук. Він активно веде бізнес із російським олігархом, екс-депутатом Держдуми РФ Олександром Бабаковим. Згідно з інформацією про нерухомість вінницького підприємця, він має апартаменти в окупованому Криму — в Алушті. За даними російських реєстрів, за вказаною адресою зареєстровано майно готелю, що належить саме російському олігарху Бабакову. З моменту окупації Криму Віктор Берещук продовжує регулярно та негласно відвідувати півострів. Зважаючи на різке заниження показників річного прибутку ВАТ «Гніванський кар’єр» протягом 2014-2017 років, існує вірогідність використання безтоварних операцій між штучно заниженими прибутками компанії. Тож вагомим стає припущення вивезення частини прихованого прибутку для передачі російським покровителям.

Також Віктор Берещук є співза­с­новником підприємства, що займається реалізацією гранітного каменю. Згідно з відкритою інформацією американського митного реєстру, ТОВ «Гніванський кар’єр» чинив ряд міжнародних торговельних операцій із перетином митного кордону із молдовськими компаніями із російським капіталом. Вони ведуть тор­гівлю із РФ з використанням водного транспорту. Зокрема у 2017 році вони спів­пра­цювали із компанією «Славнефть», яка брала активну участь у будівництві Керченського мосту.

У свою чергу, депутат облради від УКРОП Григорій Зозуля додав ось що:

– Віктора Берещука покриває місцева влада. Щодо оборудок Гніванського кар’єру порушено 10 кримінальних справ, але, за нашими даними, жодна з них так і не дійшла до суду. Тим часом сесія Гніванської міськради розглядає проект рішення стосовно зменшення орендної плати для ТОВ «Гніванський кар’єр», яке автоматично призведе до зменшення надходжень до місцевого бюджету. Та ми запевняємо, що вінницькі укропівці не допустять такого свавілля.

Аби почути думку директора кар’єру Віктора Берещука, ми до нього зателефонували. Втім, телефон його був вимкнений. Коли з’явився у мережі, на дзвінки не відповідав. На стаціонарному також ніхто не відповідав.

У свою чергу, мер Гнівані Володимир Кулєшов так прокоментував ситуцію:

– Я підтримую усіх керівників підприємств, що працюють у нас! Бо це підприємство має у нас 800 робочих місць. Сумлінний платник податків. Вони щороку лише у бюджет територіальної громади сплачують близько семи мільйонів гривень. А солідні внески ще до державного бюджету! У нас не так багато підприємств, тож ми маємо їх цінувати, а не пригноблювати чи знищувати! Бо я саме так розумію цю ситуацію — підприємство хочуть чи загарбати, чи провести на нього рейдерську атаку. Враховуючи ці всі відеоролики, цих хлопців-студентів у спортивному, яких масово звозять до Гнівані і які навіть не розуміють, до якого міста і чому вони приїхали. Хтось хоче показати, як треба працювати? То, будь ласка, відновіть, наприклад, завод «Спецзалізобетон». Потужне підприємство, що нині ледве жевріє… Покажіть, які ви господарники! Але ні, цей завод їм не цікавий! Їм треба кар’єр… То там начебто знайшли підвищення радіаційного фону… Тож ми тоді спускались у його чашу. Робили там заміри сертифікованим дозиметром Державної служби з надзвичайних ситуацій. То там рівень радіації виявився ще меншим, аніж у Вінниці. Біля кар’єру здавна живуть люди. Я теж живу в цьому районі, моя родина зі мною! Стосовно «граніту до Керчі». Щойно з’явились ці відеоролики, я, депутати спілкувались із керівником підприємства, аби він надав нам пояснення. Він пояснив, що ще з радянських часів працює із Молдовою. Туди продають граніт, щебінь. Є підприємство, із яким вже давно підтримують зв’язки. Про Росію мова не йде взагалі… Але куди йде наш щебінь з самої Республіки Молдови — це ми вже не можемо сказати. І за це не відповідаємо.

Тож поки тривають баталії навколо підприємства, із інформаційним запитом ми звернулись до СБУ у Він­ницькій області, аби дізнатись, чи будуть вони проводити свою перевірку після появи даного сюжету.

Віталіна Володимирова
Олександр Яворський