10 квітня співробітники Антикорупційного бюро та Служби безпеки України затримали заступника прокурора Вінницької області Олександра Попеска.

За їхніми даними, він вимагав 6000 доларів за вирішення питання стосовно закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільськогосподарського призначення у Калинівському районі. При цьому гроші необхідно було передати через адвоката, замаскувавши під винагороду за нібито надану правову допомогу юриста в цій справі. Гроші давали двома траншами: у 1500 доларів та 4500.

Фігуранта справи та двох посередників правоохоронці затримали за місцями їх проживання після отримання всієї суми хабара. Досудове розслідування триває у рамках відкритого кримінального провадження — одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, — заявили тоді у прес-службі СБУ у Вінницькій області.

Цікаво, що на фото із місця затримання заступник прокурора зустрічав гостей у своєму розкішному маєтку неподалік Вишенського озера. Щоправда, босим та одягненим у банний халат. Кажуть, що тоді у будинку силовики знайшли велику суму валюти, яка не була вказана у декларації посадовця. І це додало прокурору ще більше проблем.

На затримання свого підлеглого відреагував і прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий. Мовляв, йому шкода, що людина, якій він довіряв, так вчинила. І якщо вина працівника прокуратури буде доведена, його буде покарано відповідно до закону.

Відомо, що міру запобіжного заходу Олександру Попеску обирали у столиці — цілодобовий домашній арешт. Суд тоді також зобов’язав Попеска носити електронний браслет контролю. Наприкінці травня заступник прокурора Вінниччини звільнився із роботи за власним бажанням.

А днями стали відомі нові подробиці його справи. За інформацією Судової палати України, разом із Олександром Попеском на лаві підсудних опинились досить одіозні постаті. Це адвокат Валерій Сувалов, який очолює юридичну контору, яка займається питанням автівок на арештмайданчиках, та його екс-заступник Вадим Кабішев.

Цікавим є факт, що 14 років тому Валерій Сувалов заснував у Вінниці на Стеценка, 50 релігійну громаду євангельських християн-баптистів «Дванадцять апостолів». У графі «власники» на 26.06.2018 значаться і родичі Олександра Попеска — дружина Ірина Петрівна та батько Петро Анатолійович…

Віталіна Володимирова