У редакцію газети «33-й канал» звернулися представники Липовецького аматорського народного духового оркестру «Ренесанс» міської ради. Люди розповіли, що цей колектив пережив своє нелегке відродження, звідси й назва «Ренесанс». Коли його очолював викладач музичної школи О. С. Адамчук, то брали участь школярі. Потім керівника, зі слів людей, незаконно звільнили, учням забороняли грати — все робилося для його знищення. Але оркестр вистояв завдяки міській раді.

Нині у колективі «Ренесансу» учасники різних професій та віку — держслужбовці, приватні підприємці, різноробочі, студенти, учні та пенсіонери. Є навіть сімейні династії Карпенчуків та Кукурузів. Оркестр добре відомий на Липовеччині, постійно бере участь у різнопланових заходах. Свого часу навіть проводив концерти, на яких збирали кошти на підтримку поранених та родин загиблих бійців в АТО, а також на лікування онкохворих дітей.

– Раніше ми звертались в РДА та райраду, але навіть моральної підтримки там не знайшли, — каже від колективу оркестру «Ренесанс» його учасник Микола Карпенчук. — Ми працюємо, вдосконалюємось, ростемо і просимо лише одного у тих, кого це стосується — не заважати.

Музикант розповідає, на його думку, прикру історію, яка спіткала відомий на Липовеччині духовий оркестр на День фермера у райдержадміністрації, куди їх запросив виступити у день свята колишній багаторічний голова фермерів району В.М.Дишкант. Сталося ось що:

– Перед початком виступу нашого оркестру я зайшов у приймальню районної ради, щоб уточнити місце розташування оркестру. Голови ради на той час в кабінеті не було, і нас направили до керівника апарату РДА О. І. Скоцького, – пригадує Микола Карпенчук. — Він вказав на місце, і оркестр розпочав гру о 10.30 год — за півгодини до початку свята. Буквально через 2 хвилини нашу гру було перервано з вікна 2-го поверху РДА брутальним свистом голови райради Ю. М. Науменка. Посипались нарікання типу: «Хто вас сюди просив, ви заважаєте працювати та ще й проходити обласній селекторній нараді». Коротше кажучи, нашу гру грубо наказано прикоротити. І це всі чули — перехожі громадяни та учасники свята, які насолоджувались виступом музикантів.

Микола Карпенчук каже, що йому як колишньому заступнику голови райради соромно за таку поведінку районного керівника, адже люди налаштувалися на свято і прагнули отримати в цей день максимум позитивних емоцій. Тим більше, що гостей було багато з різних районів: Погребищенського, Іллінецького, Оратівського. Селекторній нараді музика не заважала, бо вікна зали виходять у двір з протилежного боку від розміщення оркестру. Учасники славнозвісного колективу обурені такою поведінкою голови райради, на їхню думку, це показник рівня культури його як керівника району.

Ось як прокоментував інцидент голова райради Юрій Науменко:

– Це провокація з боку Дишканта, бо всі учасники оркестру мої друзі. Того дня у нас проходило два заходи: на першому поверсі було засідання пенсійної та фіскальної служб, а на другому — йшла онлайн обласна селекторна нарада. При цьому оркестр грав під стінами приміщення, і все було чути у мікрофони. Нам зателефонували з Вінниці й запитали, що це у нас за музика? Я гукнув з вікна приймальні до Карпенчука і попросив не грати до завершення селекторної наради, а взяти участь в урочистостях. Уявіть, йде селекторна, а в нас музика грає, що про нас тоді подумають: не слухаємо. Далі розпочалися урочистості до Дня фермера, який відзначали вперше в районі такого масштабу. Був присутній голова департаменту агропромислового розвитку Микола Ткачук, 50 фермерів та багато гостей. Усі були задоволені святом, окрім однієї людини, яка час від часу мені нагадує, що звільнить.