В ході капітальної реконструкції головного входу в централпарк Вінниці в стилі «Щедрик» Миколи Леонтовича серед вінничан знову активізувалась версія про «Голову» Арки Мархеля, яка буцімто була в першопочатковому задумі відомого архітектора.

– Там була біля куля! Як «Голова» кота, який прогнувся і навіяв Роману Мархелю цю арку. Я вам точно кажу! Бо в останні радянські роки арку ще називали серед жінок Вінниці старорежимних поглядів як «Повія у містку» за ці граціозні форми… , – розповіла 70-річна вінничанка Ліда.

Нині, коли сходи під аркою повністю розбомбили і все готове до оновлення входу до парку навколо цього символа міста знову легенди, версії та істерики в стилі «не чіпайте пам’ятку архітектури!!!»

– Буде так, як було, але оновлено. На сьогодні працює офіс урбаністів при Інституті розвитку міст. Ми консультувались з нашими швейцарськими партнерами, з командою GIZ та вислухали всі рекомендації, – прокоментував майбутній образ та стиль арки мер міста Сергій Моргунов. – Головне, щоб комплекс арки як унікальна архітектурна пам’ятка був збережений і залишився брендом Вінниці! Тому ми відновимо сходи, пішохідну зону перед аркою, відремонтуємо все що необхідно, арку, шпиль та «грибочки»…. І «Грибочки» точно залишаться!

– А «Голова» у вінницької Арки буде?

Бо коли Мархель проектував арку, то взяв за ідею фігуру кота і, кажуть, що котяча арка мала бути із  головою – білою кулею?

– Ми думаємо, бо коли зробили проект з врахуванням потреб для людей з особливими потребами, то не виходить щось облаштовувати додатково. Але ми вивчимо, де можливо, ставити цю кулю. Важливо зрозуміти її розмір, бо то був лише малюнок, а не проект»…

Нагадаємо, що ТОВ «Олеріт» за 14,7 мільйонів гривень згідно угоди із ВМР має здійснити реконструкцію арки та прилеглої території в стилі «Щедрик» Миколи Леонтовича…

До речі, згідно Вікіпедії Вінницька арка — один із символів міста Вінниці. Вона веде до центрального парку ім. Горького та розташована на площі, названої ім’ям почесного громадянина Вінниці Юрія Гагаріна — першої людини, яка полетіла у космос. Проект арки був частиною плану благоустрою Вінниці у 60-х роках. В 1961 році біля центрального входу в ЦПКіВ ім. Горького були встановлені бетонна арка і металевий шпиль.

Авторство ідеї належить місцевому архітектору Роману Романовичу Мархелю. За словами Інни Юхимівни Мархель — дружини архітектора — автор разом із товаришем Владиславом Горбатим кілька місяців працював над ескізом майбутнього символу Вінниціі:

Арка у парку ім. Горького — це його ідея. Він довго обдумував цей проект, але все ніяк не міг знайти ефектного рішення. Аж поки його не підказала одна з дитячих іграшок, які здавна зберігались у нашому домі. Різьблена дерев’яна фігурка кішки несподівано стала прообразам арки. Споруда ніби відтворює її вигнуту спину і також спирається на чотири основи, як на м’які котячі лапи. А якщо підключити уяву, то й стрімку стеллу можна уявити витягнутим вгору котячим хвостом-трубою. Звісно, офіційно про таку “кошачу маму” вінницької арки ми нікому не розповідали. Про це знали лише найближчі друзі. Але іграшка ця й досі ціла.

Арка за радянських часів була чи не єдиним символом Вінниці. Її друкували на більшості листівок, марок і сувенірів міста, біля неї обов’язково фотографувались іноземці, під нею призначали перші побачення, про неї ностальгійно згадували емігранти. Композиція з арки та шпилю символізує собою поверхню земної кулі та стрімкий політ ракети.

Шпиль містить ознаки значної корозії обшивки у вигляді отвору на висоті 7 метрів, в місці зварного з’єднання. Дану ситуацію прокоментував директор департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради Ігор Корольчук:

“Навесні 2012 року ми проводили обстеження. Можу сказати, що основа конструкції в нормальному стані. Вона була обшита тонким металом. Саме в обшивці і утворилася діра. Чому не залатали? Грошей у бюджеті не вистачило на всі косметичні ремонти, адже не один шпиль його потребує. На жаль, у 2012 році з цієї причини дуже багато проектів відклали в «довгий ящик»”.

Директор також запевняв, що навесні того ж року металеву конструкцію мали обстежити, скласти кошторис і визначатися, який саме ремонт необхідний — поточний, що припускає заміну обшивки, або капітальний.