– Ці два під’їзди — близько 30 квартир — мали здати в експлуатацію у вересні минулого року. Але замовник будівництва — приватне підприємство «Укрновінвест» та його директор відмовляються сплачувати пайові внески та підписати акт готовності об’єкта до експлуатації. Буцімто будівельна фірма «Вікінги», яка звела будинок, із ними не розрахувалась! А директор «Вікінгів» каже, що усі свої зобов’язання стосовно фірми-власника виконав. Ситуація парадоксальна — власник землі один, забудовник інший, а крайні хто? Люди! Бо ми тулимось у гуртожитках, винайманих квартирах, набирали кредити. Я от сплатив за свою «двушку» 600 тисяч кредитних гривень, — розповів Олександр Маценко. — Офіційно, за всіма документами. І ось моя квартира ніби є, а я із родиною досі не можу туди зайти. І так близько сотні людей. В усіх родини, діти! Збитки сягають мільйони гривень… Це шахрайство? Новий «Еліта-Центр» по-вінницьки?

– Чому люди з першої-другої черги вже давно мешкають у своєму житлі, а ми ні? Серед нас є й переселенці з Луганщини. Люди тікали зі своїх домівок від жахіть війни та окупації, шукаючи захисту на підконтрольній Україні території. Яка подяка? Держава не може нас захистити! — обурюються вінничани. — Ми, по суті, усі заручники. Бо власник використовує нас як інструмент тиску на будівельну фірму, аби отримати від них кошти! А «Ві­кінги», схоже, чекають, що доведені до відчаю люди заселяться без документів, а далі якось воно буде… А нам що робити, поки вони з’ясовують, хто крутіший?

Обурені люди скаржились до усіх інстанцій — від Президента України, Кабінету Мі­ністрів, до районної влади та сільської ради. За словами Олександра Маценка, нині перевірку веде прокуратура. Але результатів ще немає…

– Ми оббиваємо пороги, зустрічаємось чи не кожного дня із забудовником, а нас годують «відписками»… Ніхто нікуди не поспішає! Але саме ми вимушені надалі сплачувати кредити, відсотки та орендну плату за «наше-не наше» житло, бо у випадку несплати у нас держава швидко забере останнє… — кажуть мешканці будинку.

Директор «ТОВ «Вікінги ЛТД» Костянтин Мельников заперечує претензії:

– Ми почали зводити цей будинок у 2013 році. 45 квартир – здали у 2015 році, 20 квартир – у 2016 році. Третя черга – 30-квартирний ж/будинок готовий до здачі в експлуатацію з вересня 2017 року, про що замовник будівництва (він же власник земельної ділянки) – ПП ВТФ «Укрновінвест» був повідомлений нашим листом. Для здачі 30 кв. ж/будинку необхідно, щоб ПП ВТФ «Укрновінвест» виконав свої зобов‘язання відповідно до укладеного договору:

сплатив пайовий внесок у розмірі 210 тис. грн., згідно з договором з сільрадою (термін сплати закінчився – 30.12.2017 року); підписав акт готовності об‘єкту до експлуатації, який підписаний всіма членами комісії, крім нього; підписав заяву в ДАБІ про видачу сертифікату готовності 30 кв. ж/будинку до експлуатації. Всі ці обов‘язки ПП ВТФ «Укрновінвест», як замовника будівництва, прописані у договорі з ТОВ «Вікінги ЛТД», за виконання яких він отримує 4 (чотири) 2-кімнатні квартири загальною площею 282 кв.м у цьому 30 кв. ж/будинку. Але з вересня 2017 року всі ці обов‘язки замовником не виконані. Всі інженерні мережі до цього будинку практично підключені, на даний час відбувається здача системи газопостачання. Для здачі об‘єкту ТОВ «Вікінги ЛТД» зверталось своїми листами до голови Вінницької ОДА, Вінницької РДА, голови Агрономічної сільради, але питання досі не вирішено. При цьому через безвідповідальні дії замовника ПП ВТФ «Укрновінвест» люди, що придбали житло у цьому будинку, не можуть отримати право власності.

Ще хочу додати, що за 20 років роботи на будівельному ринку Вінничини це перший об‘єкт, який ми не можемо своєчасно здати в експлуатацію. Вважаємо, що всі гілки влади повинні втрутитись в ситуацію та допомогти вирішити питання введення об‘єкта в експлуатацію.

– Я у ситуацію між підрядником та забудовником не втручаюсь! Дійсно, шкода людей, які лишились без житла, — відповів, у свою чергу, голова сільської ради Агрономічного Олег Шулікін. — Так, власник та будівельники вели зі мною перемовини… І я дійсно поставив вимогу — підприємство-власник будинку має внести пайову участь у бюджет сільської ради. Вони сплатили першу та другу черги будинку… А от третю чомусь не сплачують…

Директор ПП «Укрновінвест» Олександр Теслер теж заперечує звинувачення:

– Цей будинок повністю готовий. Але ж будівельна компанія, яка будувала його «від» і «до», досі не сплатила пайовий збір державі. Та й, судячи з усього, навіть не збирається це робити. То як я маю підписати усі акти? Хто компенсує мені як власнику збитки та витрати у долі будівництва? У нас досі немає проектно-кошторисної документації на цей будинок. Як я візьму його на баланс і покладу на свої плечі відповідальність? А це ж життя людей!

Люди досі чекають вирішення проблеми із житлом. Але кажуть, що їхній терпець скоро може урватись…

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.