– Дивом збереглись кілька речей, що належали сім’ї священика Дмитра Леонтовича, — розповіла Катерина Висоцька, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею. — У тому числі, унікальне чорне піаніно ХІХ століття, клавіш якого торкались руки Миколи Дмитровича Леонтовича. Тоді це була дорогоцінна річ! А зараз інструмент, який знаходиться у музеї Леонтовича у Марківці, в плачевному стані: слонова кістка на клавішах відвалилась, струни поіржавіли, дерев’яні частини поїдає шашіль. Реставраційна рада музею вирішила, що піаніно треба відновлювати не як музичний інструмент для повсякденного використання, а як раритетний автентичний експонат, пов’язаний з ім’ям автора всесвітньовідомого символу Різдва – українського «Щедрика»!

Робота вже почалась… Він-ницькі музейники звернулись у «Національний науково-дослідний реставраційний центр» у Києві. Реставратор по дереву приїжджав у Вінницю і оглянув не тільки піаніно Леонтовича, але й стіл із кабінету Симона Петлюри.

– Звичайно, транспортувати стіл і піаніно нікуди не можна, працювати з ними можна тільки на місці. Ми домовились, що у вересні приїдуть столичні фахівці із реставрації металу, із консервації дерева та ін. Ми зацікавлені в тому, щоб максимально залишити ці речі у первозданному вигляді. Нам треба просто зупинити їхнє подальше руйнування від часу, від кліматичних факторів, від шкідників тощо. Що б ми не говорили про піаніно Леонтовича, а насправді в ньому 99% деталей замінені на сучасні. Цього не можна допускати, — продовжила Катерина Іванівна Висоцька. — До речі, музичні параметри 120-літнього піаніно не зовсім втрачені, воно звучить, але «барабанити» на ньому і навіть торкатись його категорично заборонено!

Вінничанин Іван Йохна, майстер музичних інструментів, разом з о. Назарієм Давидовським оглянув піаніно і озвучив попередню вартість його реставрації – близько 3, 5 тис. євро. А для столу Петлюри ця цифра буде в межах 100 тис. грн. Їхнє «відродження» триватиме не менше року.

– Краєзнавчий музей співпрацює тільки з професіоналами, які мають відповідні дозвіли, сертифікати, в даному випадку — з 80-річним київським «Реставраційним центром», — запевнила Катерина Висоцька. — На черзі у нас відновлення килима з дому Дмитра Леонтовича. А загалом у обласному краєзнавчому музеї потребують термінової реставрації більше 13 тис. предметів.