Адже місяць тому в Нью-Йорку він зустрівся із мільйонером із Писарівки — власником унікальної колекції марок Олександром Балабаном і погодився перевезти в Україну 10 папок з історичними марками.

Цікаво, що під час ВІП-екскурсії для міністра стали відомі нові, досі не відомі широкому загалу сенсації в марках з історії Вінниччини та України!

– Експонати, які сьогодні пе-редаються музею, насправді можна показувати годинами. І хочу визнати, що Вінницький музей української марки є унікальним та про нього мають знати в усьому світі. Бо він своїми марками з тризубами із Ростова, Могилева та Гомеля розбиває всю російську пропаганду про так звану «Новороссию», — зазначив Павло Клімкін. – І ви маєте проводити агресивну рекламу свого музею, бо він єдиний, де є така колекція. Це важко уявити, що зараз ми можемо легко написати комусь листа електронною поштою чи переписуватись у «Фейсбуці». А 100 років тому за кожною маркою стояла людська історія та доля. Знаєте, в Америці з Олександром Балабаном ми розмовляли 2 години про штемпель і про геральдику тризуба, яка відображається в історії. І пан Олександр Балабан так захоплено розповідав про свою колекцію, яку збирав майже 50 років, що ми ледь розійшлись! Вважаю, що Вінниця має знову запросити до себе цей «живий скарб», який міг би дітям розповісти про історію України та її визвольну боротьбу! Адже аналогів цієї колекції взагалі немає у світі. І вона живе та доступна для відвідин не у США, а у Музеї української марки в рідній Вінниці. І за це пану Балабану велика подяка!

Цікаво, що міністр Клімкін в компанії мера та директора фонду Балабана під час ВІП-екскурсії «зачепився» за кілька абсолютно нових для себе історичних тем і водночас пообіцяв провезти голографії марок із Вінниці виставкою по всій Європі.

– Для мене став відкриттям той факт, що саме із України зі Львова на Краків та Відень було відправлено в 1918-му році перший у світі лист із марками авіапоштою, — зізнався Павло Клімкін. – Так само 100 варіантів тризубів, які є на марках в музеї Вінниці, – це чіткий доказ існування держави Україна 100 років тому. Бо саме гроші, армія та марки – це перші риси незалежної України часів УНР. Також мене вразила марка із штемпелем «Жмеринка» німецькою мовою, яку в перший же день окупації міста хтось поспішив проштампувати! І не можу передати словами, як це — бачити марки часів злуки українських земель, які через всім відомі події так і не були пущені в обіг… І таких історій тут, у Вінниці, через марки можна почути десятки та сотні… Це прекрасно, що наша історія жива і живе! І до неї через інтерактивні екрани та подорожі в часі мають доторкнутись наші діти!

До речі, на переданих у музей марках є зразки середини дев’ятнадцятого століття, де вперше була визначена українська символіка. Також Олександр Балабан передав у Вінницю експонати, які пов’язані з Кримом початку двадцятого століття та, знову ж таки, з українською символікою…

Нагадаємо, що батько Олександра Балабана — Яків Балабан – був сотником Армії УНР та входив до «Ямпільської сотні». Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі. Зокрема брав участь у битвах під Бродами, Крутами, у «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. «Зимовий похід» завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирали від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де був скарбником української церкви, і помер у 80-річному віці.