Відкритий лист меру міста С. Моргунову

Вся Вінниця та гості обласного центру бачать, як по Хмельницькому шосе кипить робота по будівництву біля Будинку школярів, який старожили Вінниччини ще знають як Будинок піонерів, стадіону. Для цього вже другий місяць перекритий в’їзд на вул. Генерала Арабея. Зрозуміло, що доводиться терпіти незручності жителям цієї та іншим вулиць, від яких йде транспортна вітка саме з Арабея. Але жителі не скаржаться – красивих вулиць та споруд прагнуть усі вінничани.

Навпроти тієї споруди, де міняють і огорожу, як відомо, розміщене наше центральне кладовище. В цій частині воно вже закрите. Хто проїздить чи проходить вулицею Генерала Арабея, той постійно споглядає там допотопний паркан, який огороджує кладовище. Він не витримує ніякої критики. І явно не вписується у критерії кращого міста в Україні для проживання. Тому жителі всього масиву Корея раділи, коли побачили, що поряд із парканом Будинку школярів і його почали замінювати на більш сучасні бетонні плити…

Але радість місцевих була передчасною – замінили тільки латку, яка виходить до реконструкції стадіону. А далі – залишається це убоге видовище. Найголовніше, що це престижна вулиця, якою їдуть до своїх домівок на Кореї дуже впливові керівники та бізнесмени, депутати. Там неподалік розміщений престижний житловий комплекс «Едем», де свого часу жив і губернатор області Мовчан, нині живе чимало керівників області. В ресторани їдуть і колишній, і теперішній голова ради, нардепи і т.п.

Ми, жителі цього мікрорайону, запитуємо міську раду: невже ще на 30 плит, які б перекрили хоча б той кусок паркана кладовища, що найбільше постраждав від часу, так важко знайти кошти? Адже бюджет міста складає 5 мільярдів доходів у рік, як нам озвучували не раз депутати. І тоді не було б видно таких разючих латок. Адже на кладовище і повз нього проходить чи проїздить більше половини містян. І саме такий підхід, коли полатали рівно під картинку стадіону, а далі – паркан із латок старої і нової огорожі, що валиться на очах – разюче кидається в очі.

На нашу думку, такий підхід до паркана саме шанованого у Вінниці цвинтаря, де і Алея слави, і похоронені визначні особистості, де меморіал жертвам політрепресій та храм і похоронені просто вінничани, які все життя віддавали праці на процвітання міста, цього заслуговують. Як і жителі того мікрорайону, які не будуть щоденно жахатись таких латок і «не злим тихим словом згадувати» владу.

Просимо міського голову Сергія Моргунова втрутитись у ситуацію і виділити для реконструкції ще 50-100 плит, щоб протягнути паркан хоча б до закінчення цієї ділянки. Інакше такі цинічні латки – щоб облагородити кладовище «лише під лінію» картинки стадіону – стануть «ложкою дьогтю», що перекреслить дійсно красиву реконструкцию стадіону. Сподіваємось на розуміння. Здивовані, чому мовчать депутати міської ради, яких ми вибирали і вони закріплені саме за цими ділянками міста.

Жителі вул. Генерала Арабея, пров. Пугачова, Лесі Українки, вул. Добролюбова та десятка інших вулиць. Переконані, що до нас приєднаються сотні тисяч тих, могили чиїх родичів на цьому кладовищі, і хто розуміє всю святість таких місць, патріоти Вінниці.

Всього більше 300 підписів