– У неділю, близько 20-ї години, до нас надійшло два повідомлення, що у селі Флориному група осіб порушує порядок. Один хуліган ще й погрожував людям гранатою. Терміново виїхали дві групи швидкого реагування — шестеро найбільш досвідчених працівників, які вже десятки років служать у міліції та поліції: я, Василь Ткач, Ігор Ветушинський, Віталій Турулько, Михайло Носик, Сергій Обідник. Усі ми неодноразово захищали Україну на фронті на Донбасі. Поїхали у шоломах, бронежилетах високого класу захисту, із автоматичною зброєю, — розповів заступник начальника Бершадського відділу поліції підполковник Олександр Гилик. — У селі місцеві розповіли, що група чоловіків напідпитку чіплялась до перехожих, провокувала сутичку! Це сталось на залізничному вокзалі та біля кафе у центрі села. Одну людину навіть жорстоко побили. Місцеві показали, куди пішли хулігани. Згодом побачили п’ятьох підозрілих осіб. Наказали їм зупинитись. Четверо молодих людей виконали наші вимоги. А ще один — гайда тікати. Вулицями села, згодом лісом, у кукурудзяні поля та городи. Ми розділились та  за ним. Бачили, що чоловік заховався у лісі, далі в заростях. Ще двоє співробітників, які під’їхали згодом, чекали у засідці на дорозі.

Як згадує Олександр Гилик, поліцейські йшли десь від 10 до 50 метрів один від одного з різних боків. Хулігана та де саме він заховався так і не бачили — зависокі стебла кукурудзи… Вже й вечоріло. Навіть не уявляли, що він міг кинути гранату…

– Начальник групи реагування капітан Василь Ткач йшов неподалік мене. І ось хлопці почули, наче щось клацнуло. У повітрі над кукурудзою полетіло ніби каміння… Василь Ткач відразу інстинктивно кинувся на землю. А далі гучний вибух! Я бігом до підлеглого, оглянув його, викликав «швидку допомогу»! Василь білий, хитав головою… Я зрозумів, що у нього контузія, оглушило вибуховою хвилею. На щастя, осколками його та нікого з наших не зачепило. Добре, що інспектор впав на землю. Та ще високі стебла кукурудзи теж прийняли на себе вибухову хвилю й осколки… Наш великий досвід та Бог вберегли! Чесно скажу, що війна є війною, але щоб таке сталось у ніби мирному селі, далеко від фронту… Це ненормально! Але ми тим часом далі переслідували нападника полем. І щойно він, тікаючи від нас, вибіг з поля на дорогу, як був затриманий поліцейськими Олегом Маціборою та Віталієм Стойком, які саме перебували у засідці. До нього застосували поліцейські заходи примусу. Він раніше був судимий за крадіжки, нанесення тілесних ушкоджень… Із його друзями теж працюють слідчі.

Василя Ткача із закритою черепно-мозковою травмою та струсом головного мозку госпіталізували до неврологічного відділення лікарні. За словами лікарів, його стан — середнього ступеня важкості. Як каже Олександр Гилик, у його підлеглого попереду ще серйозне лікування.

– Вибухнуло десь за сто метрів від людських хат. Експерти знайшли декілька жмень уламків, — розповів ще один поліцейський, який виїжджав на місце пригоди. — Крім осколків, знайшли ще важіль до запалу від гранати та близько ста грамів пластиду. Там зберігся й номер та серія виробу. Звідки взялась граната та вибухівка у раніше судимого? Можливо, граната потрапила до нас з війни. Затриманий спершу й лика не в’язав, мабуть, крім алкоголю, був ще під наркотою, увесь скривавлений… Він ще навіть не оговтався після попередньої бійки… Тоді добряче відлупцював свого односельця, а вже в ражі й взявся за гранату…

У сільській раді Флориного кажуть, що чоловік лише нещодавно повернувся з чергового ув’язнення. Одружився зі своєю коханою, яку привіз додому. Тут  мешкають його рідні. Чоловік характеризувався досить негативно. І до вибуху гранати добряче «чудив». Селяни почувають себе беззахисними, бо у селі на чотири тисячі людей та сусідній Бершаді лише два дільничних інспектори…

А от сам затриманий, отямившись після вчиненого, так виправдовувався слідчим:

– Хай собі підозрюють, це таке діло. В мене нічого не було, я нічого не носив. Мені 42 роки, якби я зміг її кинути, то я би знав, чим це закінчиться.

За словами начальника обласної поліції генерала Юрія Педоса, затриманому загрожує від дев’яти до п’ятнадцяти років ув’язнення або й довічне ув’язнення.

А от інспекторів Бершадського відділу нагородять за мужність та професіоналізм у Міністерстві внутрішніх справ України.