У ньому взяли участь студенти з Росії, Білорусі, Казахстану, Чехії, Індії, Естонії, Пакистану, Німеччини, Сербії, Фінляндії, В’єтнаму, Китаю, Словенії й України. Загалом було зареєстровано 5106 робіт з двохсот двадцяти міст світу. У фінал вийшли 175 робіт.

У результаті переможцями в номінації «Двовимірна статична графіка» (вікова категорія 18-25 років) стали студенти ВНТУ з кафедри програмного забезпечення факультету інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії. Зокрема студент третього курсу Сергій Сорока посів перше місце, а студентка магістратури Наталія Копитко – друге. Церемонія нагородження відбувалась у Росії, куди й запросили наших земляків. Але вони відразу відмовились їхати, заявивши, що не потребують подарунків від ворога.

– У нас діє студія веб-дизайну та комп’ютерної графіки. І ми безкоштовно нашим студентам  проводимо заняття різного напрямку, готуємо роботи та відсилаємо на конкурси. Як правило – у них перемагаємо. Цьогоріч ми встановили інтелектуальний рекорд України по кількості перемог у міжнародних конкурсах, – каже доцент кафедри програмного забезпечення ВНТУ Вікторія Войтко. – Раніше їх у нас було ще більше, але не показували, бо почалась війна, а багато з них були з Росії. Тож не хотілось реєструвати рекорд по таких показниках. Зараз ми максимально віддалились від конкурсів з Росії і подаємо свої роботи на інші. Серед них «Цифровий вітер». Це висококласний міжнародний конкурс, в якому беруть участь роботи зі всього світу, і перемогти там дуже важко. Але для тих, кому це вдається — це справжня інтелектуальна перемога.

Один із переможців – 18-річний Сергій Сорока родом із села Зеленянка Крижопільського району. Готував на конкурс графічну картину із жінкою, яка може своєю силою створити Всесвіт та нове життя.

– Школу я закінчив із золотою медаллю, на високий бал здав ЗНО і отримав найкращий у школі результат. Це і допомогло мені вступити на бюджетну форму у ВНТУ. Навчатись тут дуже подобається, – каже Сергій. – Веб-дизайн та комп’ютерна графіка — це моє захоплення. Дуже щасливий. Я, моя родина та колектив ВНТУ – патріоти України, тож у Росію не поїхали. Ми воюємо із нею на освітньо-науковому рівні!

Вікторія Снігур