Вони недосипали ночі, щодня штудіювали десятки книг, займались із репетиторами, аби врешті отримати конверт із омріяною цифрою «200». Адже вона — це не тільки показник реальних знань, а й путівка у найкращі університети України, за кордоном.

У Вінницькій області семеро випускників здали ЗНО на 200 балів. У минулому році таких було десятеро. Наші журналісти знайшли деяких із цих щасливчиків і розпитали, як вдалось їм досягти такого відмінного результату та куди вони планують вступати.

Найкращі результати у 2018 році показали із математики — четверо школярів. Це два випускники Вінницького технічного ліцею та один із Тиврівського ліцею-інтернату. Крім того, максимальний бал із цієї точної науки отримала вчителька математики Гайсинської школи №4 Ольга Костенко. У 2017 році вона заслужено отримала звання «Вчитель року».

– У мене двояке ставлення до даної ситуації. Бо вчитель, який набрав 200 балів, на мою думку, це не таке диво. А ось коли це зробила дитина… Чому я здавала тести? Вирішила просто спробувати для себе, щоб переконатись, як ця процедура проходить, щоб можна було поділитись своїми знаннями та досвідом. Одним словом — побувати у їхній шкурі. Впевнена, що це допоможе моїм учням, які здаватимуть ЗНО у наступному році.

Діти за 200 балів своєї вчительки тільки пораділи, а ось колеги сприйняли по-різному: одні лиш усміхались, інші вже хочуть в наступному році спробувати ЗНО і собі. Максимальні 200 балів із хімії отримали двоє учнів — з Вінницького ліцею №7 та Гайсинської середньої загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. – гімназії.

– Секрет моєї успішної оцінки у тому, що почала готуватись до ЗНО із сьомого класу. Моя вчителька Тетяна Павлівна зацікавила предметом «хімія» ще тоді. Потім почались олімпіади. Це були перші місця на районі, в області, брала участь у Всеукраїнській олімпіаді. З тих пір я почала постійно займатись хімією, — каже учениця Гайсинської школи Марина Васильчук. — А вже в 11 класі я приділила увагу лише певним питанням, в яких сумнівалась. Але це також була наполеглива праця, і важка. Потрібно було годинами сидіти та повторювати, багато читати різних довідників, допоміжної літератури, займатись з вчителькою. Займалась по кілька разів на тиждень, а за місяць до тестів — то дуже напружено. Взяти себе в руки допоміг досвід в олімпіадах.

– Чула, що багато хто наймає по кілька репетиторів, щоб підготуватись до тестів. На твою думку, це діє?

– Якщо потрібен вам репетитор, його можна взяти. Але основне — потрібно працювати самому. Ніякий репетитор не змусить вивчити дитину все ідеально. Він може стати лише додатковою допомогою чи мотивацією.

– Як батьки та однокласники відреагували на твої успіхи?

– Вони були дуже раді та гордились мною. Тато з мамою казали, що очікували таких результатів, бо знали, що хімія — це моє. Однокласники мене почали вітати ще з ночі, коли дізнались про мої 200 балів. Приємно було відчувати їхню підтримку.

– А які тести ти ще здавала і чи теж так успішно?

– Здавала математику, біологію, українську мову і літературу. З останнього предмета теж брала участь успішно у олімпіадах, цього разу до максимуму не вистачило одного бала. Трохи перехвилювалась і не помітила правильного варіанту. А з тих двох все більше 195 балів… Вважаю це гарним результатом і дякую своїм вчителям, котрі допомогли його отримати.

– Куди плануєш вступати?

– Готова пов’язати своє життя з хімією, але конкретно університет я хотіла б залишити у секреті.

Вчителька хімії Тетяна Сич, яка навчала та готувала дівчинку, зауважує — у знаннях учениці ні грама не сумнівалась.

– Марина – олімпіадниця, за плечима якої чимало перемог, та відмінниця навчання. А ще вона працелюбна, добросовісна, розумна та старанна, за це я її і полюбила. До речі, клас, де вона навчалась, математичного спрямування. Година хімії була раз на тиждень. Та, незважаючи на це, Марина полюбила цей предмет і стала приділяти йому цікавість. В минулі роки мої учні також показували дуже високі результати із зовнішнього оцінювання з хімії. Одному хлопчику до 200 не вистачило півбала.

На запитання, чи готова педагог повторити вчинок колеги і здати ЗНО собі, вона відповіла:

– Скажу відверто, що я всі ЗНО проходжу сама в онлайн-режимі. В мене потреби брати участь у ЗНО і подивитись, як то зсередини виглядає, нема. Адже я постійно під час тестів є інструктором або старшим інструктором. Щоправда, не на ЗНО з хімії.

Віталіна Трудько