Школу в Сальнику називають однією із найкращих у Калинівському районі. Її учні отримують високі бали із ЗНО, мають перемоги на олімпіадах та навчаються у кращих вузах країни. Втім, останні роки тут триває конфлікт між директором та вчителями, у який вже «вмішали» учнів, їхніх батьків та атовців.

Нещодавно у закладі відбулись збори, на яких вкотре обговорювали цю скандальну ситуацію та шукали вихід з неї.

– Конфлікт у тому, що директор школи, Вікторія Ружицька, не може налагодити мікроклімат у колективі, має непорозуміння із викладачем історії, Аллою Лукіянчук. Остання працює у цій школі з 1989 року, вона – викладач з великої букви, тому що завжди справедливо оцінює роботу на уроці, до всіх дітей ставиться з повагою і розумінням, — каже мама школяра Альона Наомець. — Педагог завжди говорить правду. Мабуть, за це її і не злюбила директорка. Бо іншого пояснення цій ситуації я знайти не можу.

У свою чергу, вчителька історії Алла Лукіянчук, яка є однією із фігуранток даного конфлікту, ось що нам розповіла:

– Директорка працює у цій школі 11 років. Перших чотири роки все було добре, а от після того у Вікторії Анатоліївни з’явився німб над головою, і вона зовсім перестала сприймати критику. За ці роки я жодного разу не почула дорікання в очі. Вона робила це іншими руками. Не раз дозволяла собі вигнати мене із мого кабінету. Можливо, я колись різко висловлююся, але маю право на вільне вираження своєї думки, оскільки живу в демократичній країні.

Та були серед батьків такі, хто підтримував директора. Мовляв, дійсно зробила багато для навчального закладу, і справа не тільки в ній.

– У мене багато питань і до самих вчителів. Мені відомо, що під час ДПА у 9 класі вони занижували оцінки. Цьогоріч одна із дівчат так засмутилася, що не отримала бал, на який заслуговувала, що боялась іти додому і ледь не покінчила життя самогубством. Ця дівчина дуже талановита, їздить на різні конкурси. То невже не можна поступитися тими балами і поставити їй хорошу оцінку? – розповідає представник батьківського комітету Юлія.

Директорка Сальницької школи Вікторія Ружицька була із нами небагатослівною. Казала, що втомилась від постійних чвар і зараз, в першу чергу, треба думати про нормальний навчальний процес.

Усі ці баталії намагався втихомирити сільський голова Андрій Вовк:

– Під час проведення перевірки діяльності директора школи були запрошені лише деякі батьки, з яких більшість проголосувала за правильну діяльність Вікторії Ружицької. Висновком комісії було попередження, що в разі повторного порушення чинного законодавства до неї будуть вжиті заходи дисциплінарного впливу — як звільнення. Якби усі батьки змогли проголосувати – заходи були б вжиті вже сьогодні.

У відділі освіти Калинівської райдержадміністрації про ситуацію у школі добре знають.

– Конфлікт розпочався не сьогодні і не вчора. І там кожного разу з’являються нові епізоди та аргументи. Важко зараз назвати причину, чому все так. Але, як правило, вчительські колективи – жіночі, а коли ще й директор представниця прекрасної статі — це ще складніше. Звісно, зі свого боку ми намагались вирішити ситуацію, при департаменті створювали спеціальну комісію, намагались сторони посадити за стіл перемовин. Поки конфлікт врегулювати не вдалось.

Слідкуємо за подіями.

Ірина Кальченко
Віталіна Володимирова