Неповторна,чарівна, вражаюча…

Вона закохує з першого погляду, та не залишить байдужими навіть самих вибагливих відвідувачів!

«Країна, в котрій є Бог» – такими словами зустріла нашу групу місцевий екскурсовод Ілона. А тепер по порядку.

Мальта – острівна країна в Середземному морі, всього 27 км в довжину та 15 в ширину, котра одразу вражає своїми історичними та культурними пам’ятками а також приємною атмосферою. До речі, вона одна із самих маленьких суверенних держав світу. Крім того, ця країна являється популярним центром світової кіноіндустрії, а « Велика Гавань» столиці Валлети приймає гостей на круїзних лайнерах з усього світу.

Основною релігією є християнство. Це єдина признана релігія на острові. А кількість храмів та їх велич просто вражають, на сьогоднішній день 365 діючих храмів! Нетлінний спадок віри і культурних традицій.Мальтійці набожні люди, їхній ранок обов’язково починається з ранкової служби.  Сім’я для них – головне! Як не дивно, в країні панує матріархат. Отож після служби сім’ї збираються разом, попередньо узгодивши чиїх батьків будуть відвідувати.

Ще один цікавий факт, офіційно розлучення було заборонено, його дозволили лише у 2013 році. Можливо, це допомогло зберегти традиції та сімейні цінності, адже в ті часи молоді пари розуміли, що будуть разом в буквальному сенсі усе життя, а їх маєток перейде в спадок тільки нащадкам.

Корінне населення проживає в розкішних маєтках 16-17ст. своїх предків. Це домівки розташовані в самому «серці» острова, в так би мовити «фешенебельних районах». Вони вірні своїм вподобанням і, навіть не зважаючи на такі маленькі розміри острова, справжній мальтієць з півночі ніколи в житті не переїде жити на південь і навпаки. Ось такі, вони диваки.

Стосовно мови – чудово володіють англійською та мальтійською. Це й не дивно. Цілих 164 роки Мальтійські острови були колонією і одночасно воєнною базою Великобританії, до здобуття незалежності в 1964 році.

Англійські манери залишили свій вагомий слід. Це чудово прослідковується в лівосторонній транспортній системі. Вузькі серпантинні вулиці та великі туристичні автобуси зі своєю звичкою керування викликають море емоцій для не підготовлених відвідувачів!

Завдяки своїй багатогранній англомовній культурі Мальта зарекомендувала себе, як одна з провідних країн,пропонуючикурси з поглибленим вивченням англійської мови. Протягом пів сторіччя, кожного року студенти з усіх куточків світу приїздять вдосконалювати свої лінгвістичні здібності.  Мало хто знає, але Мальтійський університет являється однією з найстаріших будівель в Європі. Він був заснований ще в 1592 році й досі функціонує.

Ця маленька країна вміє не лише навчатися, а й активно розважатися.Календар заходів, корті щорічно проводяться на острові включає в себе широке різноманіття подій місцевого і міжнародного масштабу. Тут можна відвідати концерти рок- легенд, класичної музики, джазові фестивалі, спостерігати за Мальтійським марафоном і міжнародним авіашоу. Театральні вистави проходять в багаточисельних театрах островів Мальти і Гозо. Тут виступають, як місцеві артисти, так і гастролюючі групи. Основні жанри : опера, оперета, танцювальні шоу, мюзикли та концертні вистави. В столиці Валетті розташований Театр Маноель – перлинабароко. Він вважається третім найдавнішим театром Європи.

Історична та культурна спадщина цієї унікальної країни формувалась більше 7000 років. Саме тут знаходяться 3 об’єкти, які отримали статус Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а саме: катакомби гіпогеяХаль – Сафліні, мегалітичні храми та столиця острова – Валлета. Святилище являє собою доісторичний підземний храм і одночасно місце поховань, а його вік датується 3600-2400 років до н.е. В той час, як мегалітичні храми Джгантія на о. Гозо вважаються найдавнішими спорудами в світі. Вчені встановили, що дані споруди існують довше єгипетських пірамід та Стоунхенджа(Англія). Їх назва походить від мальтійського слова «ggant», що означає «гігант» і повністю відображає розміри і висоту кам’яних глиб, з яких були побудовані храми. Й досі залишається загадкою для чого і ким були побудовані такі величні споруди. Однозначну думку важко скласти з цього приводу, так як вага деяких цільних каменів становить 10-20 тонн! Чи могла людина того часу без сучасної техніки транспортувати такі важкі ноші!?

Мегалітичні храми Джгантія

Цікавий факт: Валлета – столиця і головний центр економіки країни. Назву місту дали в честь рицаря, котрий захищав його від турецького нашестя. Валлета – багатокультурне місто наповнене атмосферою рицарського духу у поєднанні з неповторною архітектурою. Хоча чисельність населення складає всього 9 тисяч жителів, основна частина з яких – мальтійці.

Вулиці Валетти

Понад 2 сторіччя тому Мальтійські острови належали Мальтійському ордену. Це офіційно один з самих давніх світових орденів. Він належить римсько–католицькій церкві до цих пір має владу. Рицарі підтримують дипломатичні відносини з понад 105 державами. Орден має статус організації – спостерігача при ООН і в Європейській спілці. 400 власників паспорту даного ордену мають безвізовий в’їзд до 32 країн світу.

На сьогоднішній день кожен мальтієць має змогу стати рицарем, для цього потрібно займатися добрими справами та доброчинністю.

Також раджу обов’язково відвідати Кафедральний Собор Св. Іоанна, побудований в 15 сторіччі. Зовнішній вигляд Собору не відрізняється визначним архітектурним дизайном і з першого погляду здається, що він не вартий надмірної уваги. Яке ж це хибне враження! Саме головне знаходиться всередині! Саме тут зберігаються полотна знаменитого на весь світ художникаКараваджо – «Усікновення голови Іоанна Хрестителя» (1608) і «Святого Ієроніма». Ця картина являється одним із шедеврів автора і його єдиною підписаною роботою. В Соборі знаходяться вісім дорого прикрашених каплиць, присвячені восьми святим покровителям ордена мальтійських рицарів. Примітними також є мармурові надгробки над місцями поховань мальтійських рицарів.

Караваджо – «Усікновення голови Іоанна Хрестителя» (1608)

Мальтійці вміють насолоджуватись життям і з радістю діляться своїм умінням з туристам через різноманітно-смачні страви! Як на мене,мальтійська кухня відрізняється від європейської великими порціями і різноманіттям рибних страв та кролятини! А який смачний у них хліб! Я б сказала – це візитівка країни, адже пекарні переходять в спадщину від покоління до покоління, зберігаючи не лише стародавні рецепти, а й справжній дух мальтійських рицарів!

Отож, любі читачі, на останок хочу вам побажати побільше мріяти і вірити в краще майбутнє! Нехай в вашому житті завжди буде місце для подорожі! Казкова Мальта чекає на вас!