Минулого тижня Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич провела окрему нараду з приводу виведення зі структури Вінницького національного аграрного університету Брацлавського агроекономічного коледжу. У засіданні взяли участь заступник Міністра Юрій Рашкевич, керівники директоратів і управлінь Міносвіти, заступники голови обласної Ради – Ігор Хміль та Михайло Кременюк, голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур, ректор Вінницького національного аграрного університету Віктор Мазур, депутат обласної Ради, директор Брацлавського агроекономічного коледжу Дмитро Рижмань, представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації.

Варто нагадати, що, відповідно до рішення 32 позачергової сесії обласної Ради від 22 травня 2018 року № 628 «Про надання згоди на передачу з державної власності цілісного майнового комплексу Брацлавського агроекономічного коледжу Вінницького національного аграрного університету до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області», було надано згоду на передачу з державної власності структурного підрозділу Вінницького національного аграрного університету – цілісного майнового комплексу Брацлавського агроекономічного коледжу Вінницького національного аграрного університету.

Зокрема, у зверненні депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання до Кабінету Міністрів України йшлося про те, що депутати Вінницької обласної Ради 7 скликання підтримують ініціативу трудового колективу Брацлавського агроекономічного коледжу Вінницького національного аграрного університету та пропозиції Вінницького національного аграрного університету, викладені в листі від 28 лютого 2018 року № 12-43-287, щодо виходу коледжу цілісним майновим комплексом зі структури університету та передачі його на фінансування з обласного бюджету.

Зважаючи на те, що ст. 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» не передбачає виходу зі структури підрозділів закладів вищої освіти та набуття ними статусу окремих юридичних осіб, депутати просили розробити механізм щодо передачі цілісного майнового комплексу Брацлавського агроекономічного коледжу ВНАУ до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області.

25 травня 2018 року колектив коледжу звернувся до вченої ради Вінницького національного аграрного університету з проханням відтермінувати строки ліквідації Брацлавського агроекономічного коледжу як структурного підрозділу ВНАУ до створення навчального закладу комунальної власності в статусі юридичної особи. Проте, обговорення зазначеного питання не відбулось.

6 червня 2018 року вчена рада ВНАУ таємним голосуванням прийняла рішення про продовження процедури ліквідації структурного підрозділу Брацлавського агроекономічного коледжу ВНАУ.

Однак, відповідно до Указу Президента України від 16 червня 1995 року № 451 заборонено передавати закріплене за національними закладами (установами) майно, що перебуває у державній власності та вилучати земельні ділянки, які надані у користування національним закладам (установам).

В зв’язку з вищезазначеним, наразі виникає загроза щодо неможливості доведення Брацлавському агроекономічному коледжу ВНАУ обсягу державного замовлення, оскільки процес ліквідації структурного підрозділу Вінницького національного аграрного університету завершується 6 серпня 2018 року.

Під час наради голова постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур виступив з чіткою пропозицією щодо ініціювання Міністерством освіти і науки проекту Указу Президента України «Про внесення змін до статті 2 Указу Президента від 16 червня 1995 року № 451». Запропоновані зазначеним проектом зміни стосуються можливості передачі нерухомого майна закріпленого за національними закладами України.

– Обласною Радою при прийнятті рішення про обласний бюджет на 2018 рік було передбачено, а фактично зарезервовано, фінансовий ресурс в обсязі 10 млн грн. для фінансування Брацлавському агроекономічному коледжу, – зазначив Геннадій Федорович.

В свою чергу, за підсумками обговорення, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич звернулася до керівництва Вінницького національного аграрного університету з проханням відтермінувати процес ліквідації Брацлавського агроекономічного коледжу, аби продовжити строки створення нової юридичної особи.

Для того, щоб зберегти майно, структуру викладацького та студентського складу, а також провести повноцінну вступну кампанію, наразі розглядається варіант щодо створення структурного підрозділу Брацлавського агроекономічного коледжу на базі Іллінецького державного аграрного коледжу.