Жителі вінницького мікрорайону П’ятничани шоковані. Поки вони добиваються від міської ради робіт по розчищенню місцевого озера, як грім серед неба для них стала новина, що цього робити не можна.

Мовляв, у водоймі знаходяться небезпечні авіаційні бомби часів Другої світової війни… Тож нині люди наче на пороховій діжці — адже офіційного підтвердження цієї резонансної новини вони не отримали, і чи безпечно їм жити у своїх будинках — теж питання.

Олена Гуменна, координаторка проектів ГО «Центр громадської активності “Результат», уже 22 роки мешкає на П’ятничанах.

– Колись це озеро мало велике та чисте водне плесо. Починається воно в іншій частині П’ятничанського парку. Свого часу тут екологи проводили дослідження та знайшли близько 12 джерел, які це озеро підживлюють. Крім того, по каналу водойма мала фактично природний злив до Південного Бугу. Тут завжди купалися та відпочивали вінничани, на плитах рибалили дорослі із дітьми. Тут була повноцінна екосистема. І про жодні бомби ми не чули, — каже Олена Гуменна. — Але оскільки озеро ніхто не чистив, з роками воно стало заростати. Тож я та активісти, з якими свого часу тут проводили екоакції, вирішили щось робити. Та хотілось не лише розчистити водойму, а створити громадський простір. Бо реально тут багато людей прогулюється, можна відпочивати, збиратись громадським організаціям та квартальним комітетам. Згідно з Генеральним планом міста Вінниці, дане озеро та поряд П’ятничанський парк — це дві окремих ділянки, — каже Олена Гуменна. — Минулої п’ятниці у Вінниці збирали частину авторів проектів з представниками департаментів, аби останні внесли свої рекомендації. Після того один з співробітників департаменту благоустрою взагалі заявив, що коли 18 років тому на озері мали проводити роботи, місцеві бабусі зупинили їх. Начебто під час Другої світової війни сюди впали авіаційні бомби і не вибухнули. Тому  нічого не можна робити. На жаль, прізвища свого чоловік цей не назвав, а по фотографії вичислити його не вдалось. Втім, нас його слова шокували. Бо якщо і ходили такі чутки, то чому ж ніхто не звертався до рятувальників, аби на даному озері попрацювали сапери та водолази. Поряд — житлові будинки, дорога, постійно рух. Виходить, що це потенційно небезпечний об’єкт. Та й дивує те, що представники міської ради дозволяють собі оприлюднювати перед загалом неперевірені чутки…

Поки що жителі П’ятничан вирішують, як діяти далі. Свої думки вони вже озвучили співробітникам департаменту правової політики і місцевому депутату. Також будуть раді вислухати старожилів та істориків, які краще володіють інформацією. У разі її підтвердження будуть вимагати приїзду працівників ДСНС.

Директор департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Володимир Ніценко ось як прокоментував ситуацію:

– Ні про які ми бомби не чули. Це брехня. Навпаки, ми зараз готуємо проект, згідно з яким вже знатимемо точну вартість робіт та термін проведення. Озеро плануємо чистити з наступного року. Якщо у людей якісь інші дані — буду радий вислухати….

Так само нічого про бомби не чули і у ДСНС у Вінницькій області, адже жодних звернень не отримували. Втім, наголошують, жителі П’ятничан можуть написати до них листа із проханням провести обстеження водойми.

Вікторія Снігур