5 липня 2018-го року столичні археологи та 14 студентів-істориків із Вінницького педуніверситету розпочинають розкопки за вінницькими «Мурами» у рамках літньої експедиції. Нині тривають роботи із розконсервації об’єкта, які на господарському дворі православного храму востаннє проводились у 2015-му…

Фахівці, історики та головний архітектор Вінниці обіцяють нові сенсації, сюрпризи та відкриття за «Мурами» та на Замковій горі… А ще, за словами керівника експедиції — старшого наукового співробітника Інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Лариси Виногородської:

«Туристично-історичну пам’ятку в майбутньому треба підняти на поверхню чи накрити скляним куполом!»

– Цього літа у липні — вересні ми маємо завершити розкопки на Замковій горі… Паралельно продовжимо розкопки за комплексом оборонних та монастирських споруд «Мури», щоб довести роботу до кінця», — зазначила Лариса Виногородська.

За її словами, археологи за допомоги студентів планують завершити розкопки фундаменту костелу за вінницькими «Мурами», щоб підтвердити припущення про залишки дерев’яного домініканського монастиря XVI століття.

Вже відомо, що в сезоні 2018-го головним чином буде досліджено пам’ятку «Домініканський монастир» за кафедральним собором…

– На території «Мурів» археологічні дослідження тривали протягом трьох років – з 2013 по 2015 роки, і нині розпочалось розконсервування тих розкопок. І саме тут ми відкрили дуже цікаві речі, серед яких – древня стіна домініканського монастиря 17 століття. Серед знахідок – товарні пломби від рулонів з тканинами, що говорить про те, що на цьому місці у 16 столітті вже проходила торгівля, а це було можливо лише в місті, де є ринок. Це ще раз підтвердило, що у 16 столітті тут вже було заселення міста. Може бути, що на цьому місці був дерев’яний домініканський монастир 16 століття, який потім перебудовували, – зазначила кандидат історичних наук Лариса Виногородська. – І я вважаю, у Вінниці варто зібрати в одне ціле знайдену за «Мурами» стародавню піч 16 століття для випалення кераміки в комплекті з сотнями зразків черепків та предметів посуду… Бо такого «комплекту» раніше ніде не знаходили!

Для полегшення роботи археологів були проведені електромагнітні зондування ґрунту зі зрізами на глибині 2,4,6,8 метрів, які показують структуру ґрунту та аномалії.

Щодо 14-ти студентів-першокурсників, то за «Мурами» у Вінниці вони пройдуть свою першу польову практику.

– Всі звикли вважати наше місто середньовічним, але артефактів та письмових документів середньовіччя ми фактично не маємо. Тепер у нас є можливість їх побачити і, можливо, законсервувати та показувати вінничанам і туристам, — зазначила доктор історичних наук, доцент ВДПУ ім. М. Коцюбинського Тетяна Кароєва.

Чому так мало паперових документів періоду 16-17 століття? Бо всі козацькі війни та Гайдамаччина постійно супроводжувались знищенням усіх паперів… І саме завдяки археологічним розкопкам за участю студентів-істориків у нас з’являється додаткова можливість зрозуміти те, що відбувалось у Вінниці в цей період.

Цікаво, чи зміниться вік Вінниці після цієї експедиції, на думку істориків?

– Археологічний сезон 2018 року є дуже символічним, бо цього року Вінниця святкує 655 років від символічної точки відліку існування нашого міста! І 380 років від моменту фактичного набуття містом Магдебурзького права – права на самоврядність, європейські традиції, — вважає директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Коли у вінничан та туристів буде можливість побачити місце розкопок за «Мурами» — Олександр Федоришен та головний архітектор Вінниці не беруться прогнозувати…