Головна мета зустрічі – максимально чесна та об’єктивна інформація про екологічну по­літику в діяльності МХП на прикладі «Він­ницької птахофабрики», що на Вінниччині. Журналісти отримали доступ до очисних споруд підприємства та побачили фінальний етап будівництва біогазового комплексу.

– На сьогодні наша птахофабрика найбільша в Україні, і з початку літа після запуску нових виробничих потужностей ми стали одними з найбільших виробників курятини в Європі, – розповів Ігор Лещенко, виконавчий директор ТОВ «Вінницька птахофабрика». – Наше виробництво на Він­ниччині розпочалось у 2012-му, і загалом у будівництво комплексу інвестовано вже 750 мільйо­нів доларів. Із 2014-го почалось будівництво другої черги, яка має на меті подвоїти обсяги виробництва курятини. І з 1 липня 2018-го ми почали запуск другої черги фабрики та плануємо вийти на показник 560 тисяч тонн м’яса курки в 2020-му році після 280 тонн у 2017-му. Там, де немає промисловості, виробництва, — життя завмирає. Ми не лише забезпечуємо роботою понад 5 тисяч людей, а й турбуємося про їхній добробут та дозвілля. Окремим напрямом є со­ціальна діяльність підприємства. Тільки у 2017 році  на соціальний розвиток громад було виділено більше 25 млн грн. Крім цього, компанія активно впроваджує енергоощадні рішення. Спорудження біогазового комплексу — це не лише важливий елемент у ланці вертикальної інтеграції, а, насамперед, значний біологічний чинник. Курячий послід раніше вносили як цінне добриво в ґрунт з максимальною нормою 20 т/га. Після переробки на біогазовому комплексі цей об’єм може зрости до 100 т. А це дає змогу значно ефективніше використовувати наявні ресурси.

– Але в окремих селах є «опозиція» до виробництва курей на майданчиках «Вінницької птахофабрики»?

– Я відповім на це питання на конкретному прикладі… У селі Заозерному є жінка, яка з нами бореться по бригадному проекту в сусідньому селі Василівка. В чому до нас основна претензія? У тому, що ми провели громадські слухання у Василівці, де на землях пайовиків розташовується бригада…І це логічно! Але оголошення про слухання були в обох селах громади, всім дали виступити, і більшістю голосів село виступило «за» інвестицію «Вінницької птахофабрики». Після цього були скарги активістів до прокуратури, позов до суду про визнання слухань у Василівці недійсними та розмови про кримінальну справу із цього приводу… Але суд ми виграли, жодної справи немає, і в цій бригаді вже вирощуються кури. А головне – село і люди задоволені спів­працею із нами!

– А як складається ситуації із складуванням курячого посліду?

– Навесні та восени послід вносять у ґрунт як добриво. А влітку для складування ми використовуємо обладнання фірми «Місте», у так званому «че­ку». Або, згідно із законодавством, складуємо послід на полі в «бурт», не ближче 1 кілометра до населеного пункту, з певними вимогами. І я спеціально покажу гостям із ЗМІ цей «бурт», щоб абсолютно спростувати всі розмови про сморід та «задихання» сіл від діяльності «Вінницької птахофабрики». По кіль­кості посліду на рік, який продукують наші виробничі майданчики, то це точно така сама кількість як чистого курячого м‘яса – 270 тисяч тонн у 2017-му році. Якщо брати площі полів, які цим послідом можна і треба удобрити, то ділимо на 20 – і маємо гектари під подвійну мету – утилізація посліду та підживлення ґрунту. До речі, найближчий «бурт» знаходиться одразу біля нашого підприємства.

Тому «Вінницька птахофабрика» і холдинг у цілому суворо дотримуються принципів сталого розвитку і турбуються про екологічну безпеку своєї діяльності.

Тому ми відриваємо двері для представників ЗМІ та показуємо, як найбільша в Україні птахофабрика може переробляти понад 900 тонн м’яса птиці за добу і не шкодити довкіллю! Я готовий відповісти на усі запитання по екологічності діяльності нашого підприємства, показати, в яких умовах зберігається курячий послід, та розкажу, як буде функціонувати біогазів комплексу та цех утилізації відходів.

А головний еколог МХП розповів про сучасну систему очищення відходів на під­приємстві:

– Система очищення у нас повністю автоматична. І ми працюємо за системою SCADA, яка керує всім процесом, – додав головний еколог МХП Олександр Семенець. – Кожен аеротенк наповнюється в свою чергу, а два оператори стежать за процесом на випадок, якщо стався збій або виникла аварійна ситуація. Після біологічної очистки стічні води надходять до випускного резервуару, де чекають своєї черги для доочищення. З випускного резервуару стічні води потрапляють до піщаних фільтрів для механічної доочистки та дефосфотації стоків. Потім — до вугільних для біологічного доочищення. Після вугільних фільтрів стоки знезаражуються і випускаються в річку Південний Буг. На випадок аварійної ситуації у нас є три резервуари по 50 тис. м3 кожний. Це дає нам змогу 3-4 тижні працювати без очищення в накопичувальному режимі. Тож надійність системи гарантована.

МХП – вертикально інтегрована компанія, яка є лідером з виробництва курятини в Україні. Продукція холдингу, відома під брендами «На­ша Ряба», «Qualiko», «Ukrainian Chicken», користується попитом у понад 60 країнах світу, зокрема в 16 європейських. МХП постійно вдосконалює виробництво і застосовує виключно передові технології. Підприємства Групи є об’єктами постійного контролю і підлягають як державному, так і внутрішньому нагляду. Державний нагляд здійснюють санітарно-епідеміологічна служба та обласні державні екологічні інспекції. Внутрішній — проводять штатні екологи підприємства. Вони працюють або за планом, узгодженим із директором, або самостійно, перевіряючи об’єкти без попередження. На всіх етапах виробництва підприємства дотримуються вимог законодавства України і міжнародних стандартів, що підтверджується висновками відповідних контролюючих служб та аудиторськими звітами.

Також МХП — це приклад соціально орієнтованого бізнесу, який впевнено тримає лідерські позиції, постійно підтверджує якість своєї продукції та чесно і прозоро провадить діяльність. Освоєння нових технологій, застосування енергоефективних рішень і новітніх розробок дає змогу не лише розширювати виробництво та виходити на нові ринки збуту, а й збільшувати потужність без шкоди довкіллю та людям.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Олексія БОЙКА