Формально день народження «спеців» нашого корпусу оперативно-раптової дії 27 березня. Але вінничани вперше змогли ознайомитись із бійцями в масках під час навчань та на урочистостях з нагоди Дня Національної поліції.

Крім вітань у професійне свято, хлопці отримали ще подарунок з нагоди другого дня народження – у одного з бійців 5 липня народилась донечка. І, як жартують «кордівці», це справжня дівчина-боєць у до цього суто чоловічому колективі!

– Бажаючих служити у нас було більше ста чоловік. Вимоги — обов’язкова служба у армії, робота у правоохоронній структурі не менше трьох років та участь у антитерористичній операції. Колишні бійці спецпідрозділів та інших служб. Відбір пройшли лише 25 кандидатів, — розповів командир «кордівців» Валерій Бондар. – Це наш кістяк. Відбір – фізична, психологічна підготовка, перевірка на поліграфі, інтелекту, прискіпливі спецперевірки, особиста співбесіда кожного із заступником міністра внутрішніх справ. «Курс виживання» — п’ять діб, коли ти майже 24 години на добу виконуєш завдання. Біг із 45 кілограмами ваги. Бої вдень та вночі, на суші, на воді. Спати максимум дві години! Ці тести здавали сержанти та полковники. І лишились найкращі з найкращих. У наших колег в ЗСУ, СБУ є схожі підрозділи.

– Створення КОРДу викликало критику, мовляв, у відділках є групи швидкого реагування, у патрульних спецназ – тактико-оперативний підрозділ, є й колишній «Беркут», є інші спецбатальйони… Чи не забагато?

– Наші завдання — виключно визволення заручників, боротьба із тероризмом, затримання особливо небезпечних злочинців, зокрема озброєних. Ми маємо бути там, де звичайну поліцію і навіть деякі спецпідрозділи з вищеперерахованих в жодному разі не можна застосовувати!

– Шквал критики викликала й нещодавня операція у Чечельницькому районі із затримання чоловіка, який стріляв у людей з рушниці!

– Неадекватний чоловік влаштував стрілянину у селі. Була реальна загроза життю поліцейських та ні в чому не винних людей! Його затримували наші колеги з «КОРДу», бо ми були на навчанні. Хлопці впорались за лічені хвилини, без жодного пострілу та жертв! Це не «гра м’язами», у «війну», а сувора необхідність!

– Казали, що, мовляв, у «КОРДі» навмисно зібрали усіх колишніх «беркутівців», аби покрити їхні негідні вчинки під час Майдану, зокрема й злочини проти людей?

– Під час відбору нам на поліграфі ставили чіткі питання — що ви робили під час Майдану? Чи там стріляли по людях, били, катували, працювали з «тітушками»? Як взагалі сам ставишся до Революції гідності? І про участь в АТО! Чи є в тебе симпатії до сепаратизму, російських окупантів, чи ти подумки, може, проти України? Чи підтримуєш ворога? І якщо хтось відмовлявся від такої перевірки чи не зміг її пройти, збрехав чи робив негідні вчинки у цих подіях – все, шлях до «КОРДу» тобі категорично закритий! Незважаючи на всі попередні заслуги. Тому такі розмови – нісенітниці!

– Яка підготовка у бійця «КОРДу»?

– Вогнева, тактична, фізична, екстремальне водіння, снайперська, вибухотехнічна, парашутна, альпіністська, надання кваліфікованої долікарської допомоги. Це лише верхівка айсберга. І паралельно робота головою! У нас 90% бійців із вищою освітою, а в когось і дві-три вищі освіти. І ще вчаться. Є у нас так звана група логістики та аналітики, це бійці, які беруть на себе питання транспорту, забезпечення, аналіз ситуації. Але в разі «НП» готові стати пліч-о-пліч із бійцями штурмової групи! І «штурмовики» відповідно так само працюють розумом та інтелектом не гірше, ніж зброєю.

Зброєю, обладнанням, спецзасобами забезпечені належним чином — вітчизняного й закордонного виробництва. У планах маємо отримати ще бронетранспортер та вертоліт.

Постійні навчання у будь-який час доби та погоду. Ми завжди напоготові!

– Чи може цивільна людина потрапити до «КОРДу»?

– Якщо будуть вакансії – будь ласка! Але спершу потрібно врахувати свої сили та можливості. Так званий тест Купера – спочатку пробігти три кілометри за 12 хвилин, далі без перепочинку 160 разів – прес, віджимання та підйом тулуба, а після цього підтягнутись на перекладині не менше 18 разів. Не вклався хоча би півсекунди чи у один раз – відразу до побачення. Чи той самий п’ятиденний «курс виживання», де має максимально розвинути як індивідуальні якості, так і роботу в команді! Бо ми маємо чітко знати і розуміти, що ми є однією дружною командою, єдиним живим організмом! Чи тести на інтелект, розумовий рівень, які часто не поступаються у складності фізичним вправам!