Коли повернулася, перейшла в юридичний клас. Після школи Олександра вступила до Києво-Могилянської академії: навчалася на історичному факультеті та отримувала другий сертифікат з політології. Писала дипломну роботу вже по своїй роботі – якраз тоді лобіювали в Верховній Раді підняття акцизів на тютюнові вироби. Один закон програли, але протягли інші і виграли бій проти тютюнової індустрії. Це, за словами Олександри, стало її першою маленькою перемогою.

Перед початком Революції гідності Олександра Устінова направила заяву про злочин в Австрійську прокуратуру з описом корупційних міжнародних оборудок Андрія Клюєва, систематизувала значимі факти про іноземні статки Януковича та його соратників англійською мовою і розмістила їх на сайті. Кампанія закінчилася санкціями ЄС проти Віктора Януковича та його соратників.

Останні три роки вінничанка — експерт Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро. За словами дівчини, вони із колегами відкрили всі реєстри нерухомості, зменшили корупцію на закупівлях та повернули державі більше

3 млрд гривень, посприяли розірвати корупційні договори. А днями завдяки своїм знанням та досвіду отримала можливість навчатись у одному із найкращих вишів світу — Стенфордському університеті.

Спеціальна освітня програма Emerging leadership почнеться з 1 вересня і триватиме 10 місяців. Олександра та ще двоє українців будуть вивчати успішні американські практики в галузі права, демократії і підприємництва, а також відвідувати великі компанії в Кремнієвій долині. Витрати на переїзд, проживання та навчання покриває Стенфорд. Більш того, при бажанні стипендіати можуть взяти з собою в Каліфорнію членів своїх сімей, їм також оплатять візу, переїзд та проживання на час програми.

Про враження та емоції під час навчання у США Олександра обіцяє обов’язково розповісти нашому виданню після повернення.

Валентина Лісова