За словами заступника голови ОДА, на сьогодні ситуація в області є складною, але контрольованою. Наразі застосування рідкого хлору залишається найбільш оптимальним та якісним способом знезараження води, порівняно з використанням інших реагентів. Нагадаємо, що єдиним в Україні виробником рідкого хлору, що використовується для знезараження води, є підприємство «ДніпроАзот».

За словами Василя Броварника, забезпечення рідким хлором КП «Вінницяоблводоканал» відбувається шляхом виконання домовленостей з підприємством «Аульська хлоропереливна станція», що знаходиться у Дніпропетровській області. Зокрема, минулого тижня Вінниччина вже отримала чергову поставку рідкого хлору, якого вистачить ще на 14 діб для знезараження води в області. Також керівниками «Аульської хлоропереливної станції» відбувається відпрацювання логістичних схем для пошуку найбільш оптимальних альтернативних шляхів постачання зазначеної речовини з-за кордону. За словами заступника голови ОДА, область очікує на чергову партію рідкого хлору вже наприкінці наступного тижня.

Під час прес-брифінгу Василь Броварник також зазначив, що 17 – 18 липня буде тимчасово припинено подачу питної води в деяких мікрорайонах м.Вінниці, у зв’язку із плановими ремонтними роботами, які проводитиме підприємство «Вінницяоблводоканал». Це також надасть можливість продовжити використання хлору на одну-півтори доби. «Наразі ситуація є напруженою, але не критичною. До сьогоднішнього дня постачальником рідкого хлору є «Аульська хлоропереливна станція», що гарантує виконання своїх зобов’язань», – зазначив Василь Броварник.

Заступник голови обласної державної адміністрації також поінформував присутніх про те, що КП «Вінницяоблводоканал» може забезпечити належну якість води без застосування хлору за відповідними фізико-хімічними властивостями для використання в побутових умовах, але без усунення мікробіологічних показників безпеки води. Крім цього, згідно з рішенням комісії з питань надзвичайних ситуацій, КП «Вінницяоблводоканал» дозволено налагоджувати роботу з іншими спеціалізованими підприємствами без застосування тендерних процедур відповідно до чинних законодавчих норм.

За словами Василя Броварника, комунальним підприємством «Вінницяоблводоканал» вже перераховано 360 тис. грн авансу на поставку 10 тонн хлору. Також заступник голови обласної державної адміністрації запевнив, що населення Вінниччини буде забезпечено питною водою.

В свою чергу прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми хімзаводу “Дніпроазот”. Про це він заявив  під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

Нардеп від фракції БПП Сергій Рудик звернув увагу Гройсмана на проблему АТ “Дніпроазот”, робота якого зупинилася 15 червня через підвищення ціни на газ.

Завод – єдиний виробник рідкого азоту, необхідного для очищення питної води.

Гройсман відповів, що про проблему знає, але підприємства не можуть продавати газ за ціною нижчою за собівартість.

“На це потрібні серйозні кошти, це десятки мільярдів або сотні мільярдів. І ми зараз шукаємо можливість, в тому числі і міжнародних фінансових ресурсів, тому що Україні зараз це не по карману”, – сказав прем’єр.

“Що стосується хлору, я доручив займатися цим системно віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубко. І той план, який він мені представив, який затверджений, говорить, що хлор в Україні буде”, – відповів Гройсман.

“Дніпроазот” – це підприємство, яке виробляє реагенти для знезараження води.