У середині літа тут краса незрівнянна! Національний природний парк “Кармелюкове Поділля” – об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Він знаходиться у  межах Тростянецького та Чечельницького районів Вінницької області. Парк створено у 2009 році з метою збереження унікальних природних ресурсів Південного Поділля.

Найбільша цінність парку — це ліси, виключне багатство дендрофлори. У цій місцевості збереглись унікальні  дубово-грабові насадження з домішкою ясеневих. А ще скельно-дубові насадження із середземноморським видом – берекою.

У цих лісах зростають багато видів рослин із Червоної книги України, а саме: коручка пурпурова, тюльпан дібровний, відкасник татарниколистий, вишня степова, фіалка біла, скополія карніолійська та ін.

Один із найбільш рідкісних – відкасник татарниколистий, виявлений на ділянках Терещуків яр та Ромашково. Для Вінниччини це унікальна знахідка! Відкасник — релікт, який дійшов до нас з часів третинного періоду, коли на Україні панував субтропічний середземноморський клімат.

А що стосується тваринного світу, то на території парку зустрічаються  борсук, кіт лісовий, горностай, орел-карлик, балобан, мідянка, жук-олень, їжак вухатий та ін.