Після масових обшуків 9 липня, коли управління «К» Генпрокуратури трьома хвилями пройшлось по Вінниці, за тиждень над президентською областю рвонула чергова антикорупційна «бомба»! Це Генпрокурор Юрій Луценко заявив про розкриття «стійкого ієрархічного об’єднання» у лавах вінницьких «фіскалів» та оголосив про підозру начальнику ГУ ДФС Вінниччини Руслану Осмоловському.

Фактично мова йде про резонансну справу «горіхової мафії» та 300 мільйонів гривень, які «намили» на експорті горіхів місцеві ділки, митники та податківці… Цікаво, що «горіхову мафію» на Вінниччині трясуть не вперше, але досі жодних «посадок» чи «затримань» не було… Може, «нагорі» домовлялись? Чи чекали зручного моменту «вдарити по горіхах»? Адже не випадково саме напередодні прокурорської підозри головному фіскалу Вінниччини Руслану Осмоловському в Інтернет потрапили подробиці святкування його дня народження у французькій Ніцці річної давності в компанії Мирослава Продана та далеко не останніх людей у Вінниці!

Отже, в понеділок, 16-го, Генпрокурор на брифінгу 16 липня сенсаційно повідомив про оголошення підозри Руслану Осмоловському за вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

За словами Юрія Луценка, ще «в 2014 році на території м. Вінниця створено стійке ієрархічне об’єднання – злочинна організація, до складу якої увійшли службові особи органів ДФС.

Так, у 2015-2016 роках члени цієї злочинної організації забезпечили призначення на найбільш важливі посади в органах ДФС України своїх представників — людей, пов’язаних із незаконною діяльністю на Вінницькій митниці.

Окрім того, правоохоронні органи розслідують можливі правопорушення виконувача обов’язків голови ДФС Мирослава Продана.

Десь на початку цього року ми отримали інформацію про ймовірні правопорушення пана Продана, які не пов’язані з його колишньою посадою у Вінницькій області. Вони пов’язані з його нинішньою діяльністю, — заявив Генпрокурор. — Можу сказати лише одне – наявних у мене матеріалів достатньо для того, щоб бути переконаним у наявності грубих правопорушень Продана на посаді виконувача обов’язків голови ДФС. Якщо слідство покладе необхідну доказову базу, цю справу буде відправлено за підслідністю до органу, який має її реалізовувати. На цей момент триває слідство, я цього не приховую».

А за кілька днів до цієї сенсаційної заяви в Інтернеті одразу на 10 «тихих» сайтах з’явилась не менш інтригуюча історія із фото та відео прихованою камерою із французької Рів‘єри за серпень 2017-го. Це досі не відомі подробиці із святкування 46-го дня народження начальника ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського в Ніцці.

Серед учасників святкування 13 серпня 2017-го у ресторані «Boccaccio» також фігурують в.о. голови ДФС України Мирослав Продан та ще з десяток вінничан — від депутатів до посадовців та їхніх дружин… За свідченнями очевидців, тільки за вечерю у свій день народження Руслан Осмоловський, кажуть, заплатив готівкою 15 780 євро. Також не менш 500 євро як чайові він залишив офіціантам, які обслуговували їх стіл. Тоді в компанії з Проданом і Осмоловським були дружина глави ДФС України Людмила Продан, Лариса і Людмила Осмоловські, Ігор і Оксана Скоромні, Ілля і Тетяна Андреяшкіни, Іван Немирівський і Володимир Кожухівський…

Але підтвердити чи спростувати цю інформацію про день народження у Франції у серпні 2017-го Руслан Осмоловський не встиг чи не захотів… Бо в понеділок, 16 липня, начальник ДФС Вінниччини, за словами його секретарів, був готовий прокоментувати всі останні події навколо своєї служби, обшуків, затримання на 500-тисячному хабарі підполковника обласного ДФС та святкування в Ніцці… Але відвертого інтерв’ю для «33-го каналу» не відбулось. Принаймні, поки що…

Нагадаємо, що в листопаді 2017-го у Вінниці Генпрокуратура та слідчі СБУ провели у Вінниці схожу до липневої серію обшуків – «трясли» бізнесові офіси, квартири митників та службові кабінети «фіскалів»… Тоді у справі так званої «горіхової мафії», яка контролювала весь експорт із України грецьких горіхів у десятки країн, знайшли пачки грошей, «іменні» конверти з валютою, «чорну» бухгалтерію та списки «кур’єрів» із вражаючими сумами…

Ще 9 місяців тому СБУ зaдoкументувaлa причетність керівникa і зaступників Вінницькoї митниці дo системaтичнoгo збoру фінaнсoвoї винaгoрoди зa oфoрмлення тoвaрів без пoвнoї сплaти пoдaтків.

– …Під чaс збoру чергoвoї мзди для керівництвa зaтримaнo прaцівникa митниці. За місцем прoживaння йoгo брaтa виявленo

114 000 дoл. у пaкетaх з нaзвaми тoвaриств, щo прoвадили незaкoнні експoртнo-імпoртні операції, — зазначив Генпрокурор.

Тaкoж слідствo відпрацьовувало інфoрмaцію прo причетність керівництвa ДФС Вінницькoї oблaсті дo кришувaння незaкoннoго експoрту гoріхів. На фото із місця обшуку також видно «чорну» звітність, де серйозні суми по 466 тисяч «Забрал Толик, забрал И.И., забрал Вадим…» та конверти із назвами фірм і сумами в доларах…

Водночас, як на показ наступного місяця в лютому 2017-го саме вінницькі митники виявили незаконні «горіхові оборудки» на 96 млн грн.! Тоді в офіційному повідомленні прес-служби ГУ ДФС у Вінницькій області було зазначено, що підприємці Вінниччини укладали міжнародні угоди з латвійським підприємством щодо постачання волоських горіхів на адреси третіх підприємств, розташованих у різних країнах. І управління протидії митним правопорушенням Вінницької митниці ДФС виявило факти порушення митного та податкового законодавства під час експорту горіхів.

За результатами проведеної перевірки з’ясувалось, що латвійська компанія не укладала з вінницькими товариствами контрактів на придбання горіхів. Одразу після вивезення горіхів за межі України підприємства-експортери припинили свою зовнішньоекономічну діяльність.

І саме тоді один із українських грузинів із команди Саакашвілі чи не вперше відверто розповів про «горіхові схеми» та причетних до них так званих «прокурорських» — заступника прокурора Київської області.

– Він (прокурор) спритно та із задоволенням погодився, наклавши арешти і зареєструвавши кримінальне провадження, заблокувати товар конкуруючої фірми-експортера, незважаючи на судове рішення, — повідомив тоді колишній заступник Генпрокурора та екс-прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе. І пояснив: – «Горіхова мафія» — це дві компанії, зареєстровані у Вінниці, які володіють монопольним правом на експорт, річний обіг якого становить $14 млн.

Коли «вінницьким» у кінці 2017-го не вдалось «порішати питання» на митниці із тодішніми грузинами в Одесі та вибити із ринку «конкурента в цій сфері», вони звернулися до «рішалово» — прокурора із Київщини… Як бачимо, «схема» працює досі, але хтось із неї явно випадав чи собі «кроїв» чималі гроші?

Але чому задавнений конфлікт навколо 300 горіхових мільйонів, який через суди кілька разів закривали, тільки тепер переріс у публічну війну? Адже всім відомо, що через найбільші в Україні Одеську та Львівську митниці проходять 60-мільярдні «схеми» і «потоки», до яких вінничанам із своїми 300-мільйонними горішками — як до Києва рачки… Ймовірно, що в Україні перед виборами президента і парламенту в 2019-му році вже стартував переділ сфер впливу, «схем», потоків, кадрових призначень і кланових впливів на бізнес, тіньову економіку, експорт-імпорт та заробляння бабла на майбутні агітаційні кампанії… Бо за які ще гроші можна обклеїти всю країну біг-мордами, засмітити телеканали агресивною рекламою та купити місця в списках для слухняних кнопкодавів? Водночас, цей «Великий переділ» можна подати Європі та світу як шалену боротьбу із корупцією та рішучі реформи. Але, як відомо, «якщо мафію неможливо перемогти, то її варто очолити!» І це вічне правило ще ніхто не відміняв…

Не випадково Генпрокурор заявив, що «на митниці існує систематична проблема, пов’язана із відсутністю керівників Митної служби України, які були б призначені у законному порядку. Митниця вже декілька років знаходиться у стані «в.о.», — наголосив Юрій Луценко. — Починати треба з нової Державної митної служби як окремої юридичної особи з новим персоналом на всій території України, який може виставити нові вимоги до всіх старих схем».

Також, за однією із версій, наступну гучну справу Генпрокуратура готує по Волинській митниці, де, за словами силовиків, лише за останні 18 місяців було зафіксовано 15 адміністративних правопорушень працівників митниці… І тут знову знайдуть слід так званих «вінницьких», бо до 4 липня цю митницю з 15.12.2016 очолював депутат із Вінниці Віктор Кривіцький…