До редакції газети звернулись селяни зі скаргою на затримку робіт з ліквідації вибухів боєприпасів, на неякісні ремонти та затягування виплат тим, хто зробив усі роботи за власний кошт. Нині люди взялись за збір підписів до Верховної Ради і додають: далі їхні дії будуть більш радикальними. Тож чому майже за рік влада, яка годувала громаду солодкими обіцянками, не змогла їх виконати?

– Я вже втомився оббивати пороги чиновників. Наш будинок постраждав чи не найбільше. Повибивало вікна, позривало шифер, повсюди тріщини. Ми ледь перезимували у напівзруйнованій хаті, — скаржиться місцевий «афганець» Анатолій Гунько. — Від минулого року у мене не було ремонтних бригад. Мовляв, роботи призупинились, адже кошти закінчились. Та далі було ще цікавіше. Бо коли я попросив у Калинівській райадміністрації акти виконаних робіт, то те, що там було вказано, шокувало. Виходить, мені вже все відремонтували. Але це не так. Є такі роботи, котрі взагалі не починали. Підозрюю, що тут щось нечисто…

Схожі скарги на чиновників і у місцевої жительки Марини Кундзич.

– Наш дім знаходиться на вулиці Стельмаха. Мешкаємо із чоловіком та маленькою дитиною. За свої гроші ми зробили ремонт у кімнатах, кошти повернули по чеках. Але ж обіцяли ремонтні роботи по самому будинку, — каже жінка. — Вікон взагалі немає, вони заклеєні плівкою. Вікна нам видали минулого року. Але коли приїжджали робітники їх встановлювати, то відмовились це робити. Сказали, що зачеплять щось і хата, яка до того ще й у тріщинах, впаде.

А ось Юлія Гурман, втомившись від очікувань ремонтних робіт, вирішила збирати підписи до Верховної Ради.

– Арсенал приніс нам багато «радості». Ми кожен день чуємо відлуння тих подій. У мене, як і в більшості, постраждав будинок, жодних робіт по відновленню не проводилось. Мені тикнули лише вікна і вхідні двері, які я встановлювала за власний рахунок! Комісій у мене було безліч, і чула я лише обіцянки! Минув майже рік! Днями у нашому селі був голова Калинівської РДА Володимир Гаврилюк. Приїхав на «смотрини». Ось що він нам заявив: «За кошторисом нічого відновлюватися не буде!», «Ви маєте подякувати нам за вікна і двері!», «Самі візьміть і замазайте тріщини по будинку, нормальні люди так і роблять!» Від імені свого села я хочу «подякувати» таким чиновникам за те, що серед ночі мусила покинути житло і тікати з маленькими дітьми. Люди, це просто жах. Та коли ж ця влада уже нажереться?

За коментарем ми звернулись до голови Калинівської РДА Володимира Гаврилюка. Він підтвердив інформацію про те, що зроблено дуже багато, але деякі роботи ще не завершено.

– На сесії Вінницької обласної ради нам мають виділити ще додаткових 5 міль­йонів гривень, які маємо витратити на ліквідацію наслідків вибухів. Гроші видаватимемо людям на руки через управління праці та соціального захисту. Думаю, це правильно. Вони самі вирішуватимуть, як їх краще витратити і на що. Поки важко сказати, чи цієї суми буде достатньо.

Зазначу, що до сільських рад надходили звернення від мешканців щодо проведення тих ремонтних робіт, яких до вибухів у будинку взагалі не було. Зокрема просили утеплити будинок, обкласти його пінопластом… Хто за це має відповідати? Звісно, що ми. Крім того, 10-15 будинків мають підвищений рівень небезпеки, тож будівельні бригади найближчим часом візь­муться за роботи. А ще нам потрібно придбати ще один будинок для постраждалої родини. Наразі чекаємо відповіді від профільного міністерства. Ситуація під контролем, не турбуйтесь.

Вікторія Снігур