Запасів хлору на «Вінницяводоканалі», яким традиційно очищають воду із Бугу, залишилось максимум на 10-14 діб… А далі в крани будуть подавати технічну воду, яку не можна пити!

Про цей техногенний скандал 13 липня вже заговорили у вищих кабінетах обласної влади, коли на брифінг вийшов заступник голови ВінОДА Василь Броварник.

– Ситуація є напруженою, але не критичною. До сьогоднішнього дня постачальником рідкого хлору є «Аульська хлоропереливна станція», що гарантує виконання своїх зобов’язань», – зазначив Василь Броварник. – І варто визнати, що застосування рідкого хлору залишається найбільш оптимальним та якісним способом знезараження води у порівнянні з іншими реагентами. А єдиним в Україні виробником рідкого хлору, що використовується для знезараження води, є підприємство «ДніпроАзот». І минулого тижня Вінниччина вже отримала чергову поставку рідкого хлору, якого вистачить ще на 14 діб для знезараження води в області. Також керівниками «Аульської хлоропереливної станції» відбувається відпрацювання логістичних схем для пошуку найбільш оптимальних альтернативних шляхів постачання зазначеної речовини з-за кордону. За словами заступника голови ОДА, область очікує на чергову партію рідкого хлору вже наприкінці наступного тижня.

Також заступник губернатора зазначив, що 17 – 18 липня буде тимчасово припинено подачу питної води в деяких мікрорайонах м.Вінниці, у зв’язку із плановими ремонтними роботами, які проводитиме підприємство «Вінницяоблводоканал». Це також надасть можливість продовжити використання хлору на одну-півтори доби. Заступник голови обласної державної адміністрації також поінформував присутніх про те, що КП «Вінницяоблводоканал» може забезпечити належну якість води без застосування хлору за відповідними фізико-хімічними властивостями для використання в побутових умовах, але без усунення мікробіологічних показників безпеки води. Крім цього, згідно з рішенням комісії з питань надзвичайних ситуацій,  КП «Вінницяоблводоканал» дозволено налагоджувати роботу з іншими спеціалізованими підприємствами без застосування тендерних процедур відповідно до чинних законодавчих норм. І «Вінницяоблводоканал» вже перерахував 360 тис. грн. авансу на поставку 10 тонн хлору.

У свою чергу, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що рідкий хлор для очищення питної води в Україні буде попри проблеми хімзаводу «Дніпроазот».

– Що стосується хлору, я доручив займатися цим системно віце-прем’єр-міністру Геннадію Зубку. І той план, який він мені представив, який затверджений, говорить, що  хлор в Україні буде, — відповів Гройсман.

Коли верстався номер, стало відомо, що у Вінниці 27 липня о 14.00 год. в актовій залі «Вінницяводоканалу» на Київській, 173 відбудуться громадські слухання з приводу чергового підвищення тарифів на водопостачання. За однією із версій ціна куба холодної води в кранах вінничан після хлор-скандалу та закупівлі цього реагенту в ЄС може вирости одразу в 2 рази — до 25 гривень за куб! Звісно, що вінничани одразу поставили під сумнів реальність такого тарифу і звернули увагу на нові квартири-машини керівників комунальних підприємств Вінниччини за останні роки.

Сергій Годун