Вже цієї середи конкурсній комісії належить відібрати 27 із 436 кандидатів на ключові посади в Державне бюро розслідувань: директорів семи територіальних управлінь органу, керівників підрозділів центрального апарату і співробітників підрозділів внутрішнього контролю бюро.

Цікаво, що серед тих, хто претендує очолити ДБР у сусідній Хмельницькій області, — вінничани Дмитро Руденко та Олександр Попеско.

Почнемо з О. Попеску. Він родом із села Леляки Жмеринського району. Закінчив Харківську національну юридичну академію ім. Я.Мудрого. Із 2001 року працював у районних та обласній прокуратурах Вінниччини. Із квітня 2015 року – заступник прокурора Вінницької області. Нагороджений нагрудним знаком «За сумлінну службу в органах прокуратури». Втім, стрімку кар’єру Олександру Попеску, якому навіть пророкували крісло головного прокурора області, перекреслив неприємний інцидент. 10 квітня його затримали співробітники Антикорупційного бюро та Служби безпеки України. За їхніми даними, він вимагав 6000  доларів за вирішення питання стосовно закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільськогосподарського призначення у Калинівському районі. Міру запобіжного заходу Олександру Попеску обирали у столиці — цілодобовий домашній  арешт.  Суд тоді також зобов’язав Попеска носити електронний браслет контролю. Наприкінці травня заступник прокурора Вінниччини звільнився із роботи за власним бажанням. І тепер, коли досі не завершено розслідування справи щодо нього, його допустили до конкурсу на керівника ДБР.

Чимало питань у активістів і до нинішнього очільника поліції у Хмільнику Дмитра Руденка. За їхніми словами, саме він той екс-слідчий, якого  звинувачують у фабрикуванні порносправи  покійного активіста та правозахисника  Дмитра Гройсмана. У 2017 році Дмитро Руденко намагався зайняти посаду в Національному антикорупційному бюро. І навіть був рекомендований на цю посаду. Втім, після детальнішого вивчення урядницької біографії, переглянули своє рішення. На початку липня Дмитро Руденко під час засідання конкурсної комісії на посаду керівника ДБР Хмельницької області ось що розповів:

– Я з дитинства мріяв бути правоохоронцем, навчався у відповідному навчальному закладі на слідчого, закінчив з відзнакою. Коли я прийшов в асоціацію футболу – у 2012 році – у нас у місті грало в футбол 16 команд, на сьогоднішній день ми маємо понад 500 команд. Щодо справи Дмитра Гройсмана, я нею займався  лише 10 днів. Значить, я отримав цю справу повністю готовою, тому в мене не було підстав вважати, що це не є злочином.

Додамо, що днями свою думку щодо кандидатури Дмитра Руденка висловив і народний депутат Мустафа Найєм. Він назвав нашого земляка одним із найнебезпечніших кандидатів на посаду керівника ДБР і заявив, що насправді  Гройсмана переслідували за публікацію про канал транзиту нелегальних мігрантів із Сомалі до України, що покривався місцевим управлінням МВС…

Тож чи вдасться вінничанам отримати омріяну посаду у Хмельницькій області — ми повідомимо у наступних номерах…

Валентина Лісова