Таким чином вони вимагали скасування рішення Кабінету міністрів, яке дозволяє правоохоронцям відслідковувати терміни перебування в Україні автомобіля на єврономерах і застосовувати санкції до порушників. Також активісти просили прийняти закон про розмитнення даних машин.

– Із Вінниччини до столиці поїхало близько півтисячі активістів від організацій «АвтоЄвроСила» та «Дорожній контроль». Ми були без жодних політичних гасел. Наші вимоги стосуються гідного життя. Це про тих людей, які важко працюють і не можуть собі дозволити простий автомобіль. У європейських країнах розмитнення коштує набагато дешевше, а покупка автомобіля не вважається розкішшю. Ми припаркували авто вздовж будівлі парламенту і Кабміну, тим самим заблокувавши виїзд, — розповідає лідер «Дорожнього контролю. Вінниця» Володимир Затайдух. — Крім того, не давали вийти з будівлі Верховної Ради нардепам, поки вони не проголосують за новий закон.

Першого дня мітингу нічого конкретного не відбулось, тож ми залишились ночувати у Києві. Вже наступного дня нам пообіцяли дослухатись до наших вимог, але оскільки можновладці були зайняті більше передвиборчою кампанією, вони не проголосували. Обурений народ не випускав депутатів, і відбувались навіть сутички. Зокрема був конфлікт із Порошенком, дісталось і козаку Гаврилюку. Одному активісту травмували ногу, коли депутати виїжджали із натовпу. А вже на третій день народні обранці таки проголосували за закон про «євробляхи» щодо зниження вартості розмитнення автомобілів на європейських номерах.

Нам пообіцяли, що водіїв із єврономерами більше не будуть «кошмарити» до тих пір, поки не вступить в дію закон, який врегулює всі ці питання. Поки ми припинили блокування. Втім, нас даний законопроект не дуже влаштовує, дехто називає його зрадою, а не перемогою. Та маємо надію, що зможемо внести певні поправки.

У свою чергу, Володимир Затайдух додає: під час блокування столиці його вразив пост одного із екс-ректорів Вінницького університету. Той звинуватив земляків у тому, що вони дестабілізовують ситуацію у країні та фінансуються Росією. Обурені активісти готуються поїхати в гості до даного освітянина…

Додамо, що законопроект, який прийняли 13 липня, передбачає зниження акцизного податку на автомобілі, скасування заборони на митне оформлення машин, які не відповідають екологічному стандарту «Євро-5». За новим законом розмитнення автомобіля буде коштувати від 2,5 до 3 тисяч доларів. Активісти ж надалі будуть вимагати, щоб вартість розмитнення автомобіля не перевищувала тисячі доларів плюс ПДВ і мито.

Віталіна Володимирова