– Конституція для правителів та чиновників держави має бути правовою Біблією, але в Україні вона знаходиться в руках махрових «атеїстів», які не просто її не виконують, але інколи навіть і не читали, – про це заявила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. – Фундаментальною вадою чинної Конституції є надзвичайно слабке місцеве самоврядування. Україна має бути унітарною державою, але потребує фундаментального посилення прав місцевого самоврядування.

Лідер «Батьківщини» зазначила, що в чинній Конституції  права та свободи людей «ніким і нічим не гарантовані». У Конституції  зазначені глибокі та системні права та свободи людей, які тотально проігноровані всіма гілками влади. В Основному Законі унормовані абсолютно безпрецедентні права влади й зафіксовані лише обов’язки людей.

Юлія Тимошенко переконана, що наразі суспільство має створити потужну концепцію нового суспільного договору – проект нової Конституції, який стане чітким ультиматумом для всіх кандидатів у президенти  та який новий президент повинен винести на Всенародний референдум.

– Я як кандидат у президенти і команда партії «Батьківщина» – однодумці з українським суспільством щодо «перезаснування держави» на основі нового суспільного договору, який би закріпив права і свободи людей, забезпечив справжні фундаментальні гарантії виконання цих прав і свобод. Ми будемо учасниками і партнерами українського суспільства, щоб у новій Конституції була започаткована сильна система управління державою, якою є парламентська форма правління. Ми маємо забезпечити систему безпеки і оборони, яка не дозволить більше жодному агресору вломитися в нашу країну та вбивати українців, – наголосила вона.

За словами Юлії Тимошенко, за 9 місяців, внаслідок суспільної дискусії, має народитися проект гармонійного суспільного договору, в якому представники влади не можуть змінювати навіть кому. Тому саме новий суспільний договір стане основою сильної держави та сильної України.

Андрій ВЛАСЕНКО